Az európai uniós forrásokról, a 2024-es költségvetésről és a kamatadóról is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Az MSZP szerint ócska és gagyi a 2024-es költségvetés
Fotó: Vajda Zoltán, az MSZP képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 12-én. MTI/Illyés Tibor

Brenner Koloman (Jobbik) megalapozatlannak nevezte a 2024-es költségvetést, amelynek nyári benyújtását is felelőtlennek tartja a kormányzat részéről.

Azt mondta, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arra számít, idén már nem érkezik uniós forrás Magyarországra.

Ez kizárólag a jelenlegi fideszes kormány hibája, mert az elmúlt 13 évben módszeresen leépítette a jog uralmát és rendszerszintű korrupciót valósított meg

- jelentette ki.

Közölte,

a jelenlegi, orbáni inflációval terhelt gazdasági és szociális válságban nagy szüksége lenne a magyar polgároknak az uniós pénzekre.

Szólt arról is, hogy a Jobbik elutasítja "az osztályharcot az utakon", a gyalogosoknak, a tömegközlekedéssel járóknak, az autósoknak és a kerékpárosoknak is biztosítani kell a biztonságos közlekedéshez való jogot.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint

a magyar és az európai gazdaság mozgástere is szűkült, és ebben nagy szerepe van az uniós döntéseknek, az energiaáremelkedés visszaveti az európai GDP-t. Egész Európa évtizedek óta nem látott gazdasági kihívásokkal néz szembe, és ez a magyar gazdaság mozgásterét is szűkíti

- közölte.

A kormány jó párt intézkedést hozott: fenntartja az árstopokat, a kamatstopot, a rezsitámogatást, bevezette a vármegyebérletet, visszaállította a 13. havi nyugdíjat.

A jövő évi büdzséről azt mondta, a meghatározó területekre – védelmi kiadások, oktatás, egészségügy – még a szűkülő mozgástér ellenére is több pénz lesz. Az államtitkár nemzeti érdeknek nevezte Magyarország uniós tagságát, és azt firtatta, a Jobbik miért csatlakozott egy olyan pártszövetséghez, amely mindent megtesz azért, hogy ezek a források ne érkezzenek meg.

Vajda Zoltán (MSZP) ócskának és a gagyinak minősítette a 2024-es költségvetést, amelynek szerinte semmi köze nincs a valósághoz.

Emlékeztetett arra, hogy az idei költségvetést 4 százalékos növekedéssel és 5 százalékos inflációval tervezték, miközben egy éve technikai recesszióban van a magyar gazdaság, az infláció a tervezett háromszorosa és a büdzsét tavaly nyári elfogadása óta százszor módosították. Ebből még sem vont le semmi tanulságot a kormány – bírált, megjegyezve, az uniónak tett ígéretek ellenére nem szüntetik meg a különadókat sem.

Szerinte jobban járna az ország, ha a költségvetést visszavonnák.

Közölte, a kormány jelentette kockázatot a magyar embereknek egyre drágább finanszírozni, minden magyar ember évente 150 ezer forinttal többet kénytelen fizetni a magyar államadósság finanszírozására az "Orbán-kockázat" miatt. Azt mondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy ne érkezzenek meg Magyarországra az uniós források.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette:

a költségvetés főösszegei reálisak és teljesíthetők. Szerinte a képviselő felszólalásában egy biztos elem volt: az Országgyűlés előtt van a jövő évi büdzsé.

Hozzátette: a 2010 előtti, szocialista kormányok által készített költségvetések egyetlen évben sem teljesítették a költségvetési hiányt, inkább azokra lehet mondani, hogy ócska és gagyi.

Jelezte azt is, hogy a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék is támogatja a költségvetési törvényjavaslatot.

A büdzsé módosításáról azt mondta, ha a kormány egyik irányzatból átcsoportosít egy másikba, az a kormány jogszabály adta lehetősége. Háborús idők vannak, ezért az átcsoportosítást a kormány joggal teszi meg

- mondta.

A magyar emberek egy fillérrel sem fizetnek többet azért, mert az uniós források nem érkeznek meg

- hangoztatta. Úgy értékelt, a képviselő a multicégeket védi, amikor azt kifogásolja, nem szünteti meg a kormány a különadókat.

Fekete-Győr András (Momentum) emlékeztetett arra, hogy

a Sevilla-AS Roma Európa-liga döntő idején élesítették a Magyar Közlönyben a Fidesz-KDNP újabb megszorítását, a 13 százalékos kamatadót. Eddig legalább a bankban tartott pénze biztonságban lehetett annak, aki megfizette a munkája után az adót

- mondta.

Hozzátette: egy hónap alatt kellene magyarok tízezreinek átalakítania a megtakarításait. Szép megszorítást, különadót sikerült kivetni a középosztályra – közölte.

A kormány ad arra biztosítékot, hogy az állampapírra néhány év múlva nem vet ki extra adót? Hogyan lehet megbízni egy olyan kormányban, amely rendszeresen 23 óra 40 perc környékén írja át a magyarok életének szabályait?

- kérdezte.

Elmondta, ha a Momentum kormányra kerül, akkor az lesz a célja, hogy kiszámítható és tervezhető legyen az élet, hogy évekig ne változzanak az adótörvények.

Dömötör Csaba államtitkár kijelentette:

semmilyen focimeccs nincs összefüggésben a közigazgatás működésével.

Közölte, a jelenlegi kormány alatt jelentősen csökkent a vállalkozások és a családok adóterhelése, a Momentum azonban kétkulcsos adót vezetne be, amely sokkal magasabb adószintet jelentene.

Szerinte a Momentum meghatározó ügyekben mindig ellentétesen cselekszik az ország érdekeivel. Felidézte, hogy az ellenzéki párt a háborúba sodródás politikáját folytatja, fegyverküldést is javasolt, kezdetektől kampányolt a szankciókért, amelyek gúzsba kötik Magyarországot.

A Momentum legsúlyosabb húzásának azt tartotta, hogy azért kampányol, az EU újabb feltételhez kösse az uniós források kifizetését, ráadásul az oktatás területén, ahol az uniónak nincs hatásköre.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.