Nem vásárolhat Orbán amerikai fegyvereket a svéd NATO-csatlakozás akadályozása miatt.

Nem vásárolhat Orbán amerikai fegyvereket a svéd NATO-csatlakozás akadályozása miatt

Orbán egy éve zsarol, most nem vehetünk amerikai fegyvert. Forrás: Wikipedia

James E. Risch szenátor, a külügyi bizottság republikánus vezetője megakadályozott egy 735 millió dolláros amerikai fegyvereladást Magyarországnak. A döntés oka, hogy Orbán kormánya nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozását – írta a Washington Post.

A célja pedig az, hogy Magyarország térjen észhez a jövő hónapban esedékes NATO-csúcs előtt, és egyezzen bele a csatlakozásba. A fegyvercsomag 24 HIMARS rakétaindító üteget, több mint 100 rakétát és hozzá tartozó kapszulát tartalmaz, több elengedhetetlen alkatrészekkel együtt – írja a 444.

A cikk szerint nagyon ritka az ilyen döntés a külügyi bizottságban. A lépés pontosan mutatja, mennyire nem nézi jó szemmel Washington a magyar külpolitikát a NATO kötelékein belül – sőt az ellenzéki republikánusok sem. Risch a lap szerint közvetlenül is kifejezte már aggodalmait a magyar kormány felé.

Az Egyesült Államokban minden jelentős fegyvereladáshoz engedélyt kell adnia a szenátus és a képviselőház külügyi bizottságai elnökének és rangidős tagjainak. A magyar kormány szóvivője nem válaszolt a Post megkeresésére.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete így nyilatkozott:

Az Egyesült Államok továbbra is fáradhatatlanul dolgozik a szövetségesünkkel való szorosabb együttműködésért. Ugyanakkor valódi aggodalmaink vannak a Magyarország által hozott stratégiai döntésekkel kapcsolatban – és ezeket az aggodalmakat széles körben osztjuk.

A cikk felsorolja, milyen NATO-kezdeményezéseket blokkolt a nem túl távoli múltban Magyarország, és hogy mennyire fagyossá vált a viszony az ország és az Egyesült Államok között az elmúlt években.

Áprilisban Washington egyszer már odapörkölt, amikor az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vetett ki a magyarországi székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank tisztviselőivel szemben.

A magyar kormány nyilvánosan nem jelentette be a HIMARS megvásárlására vonatkozó igényét, de januárban a Szabad Európa egy védelmi minisztérium tisztviselőjére hivatkozva megírta, hogy komolyan fontolgatják a vásárlást.

Forrás: Washington Post, 444
Fotó: Wikipedia

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Majd lesznek echte maghor légvédelmi íjászok!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tunes1106
@kereső: Mièrt zárják ki az oroszokat minden vizsgálatból?! Talán más is kiderülne, kurvára elegem van az úgynevezett független bizottságokból! Mint ahogy ugye irakban is tömegpusztító fegyverek voltak? Most azèrt az lesz a legnagyobb gondja az usá ak hogy hátráljon ki ebből a háborúból , hogy nehog afganisztán ès a többiek legyenek . Majd európa nyakába varja a kudarcot meg a támogatás folytatását. Gondba van már a közelkeleten is mert megszünt a szarkeverèse , sokan bèkètkötöttek egymással . Ajánlom mèg fellelhető az interneten a világpanoráma műsor Szaniszló Balázzsal nèzz meg egy pár műsort utánna találkozunk. Lehet vitázni tovább, sok dolgot megjósolt a műsoraiban ès bejött mind!
Tunes1106
@kereső: Bocsánat Szaniszló Ferenc a műsorvezető Balázs a barátom
Tunes1106
@kereső: Bucsai mészárlás ugye amikor kiderültek hogy valahogy mégsem az oroszok voltak, azóta csend van! Szovjet-orosz mészárlás rossz, ukrán mészárlásról nincs mit mondani! Nem az oroszok bújtak lakóházak ,kórházak kertjébe provokálva a támadásokat! Mert a mi fejlődő világunkban nem lehetséges, Ugye minden rendben van ukrajnában , én találkoztam itt6 ekte ukránokkal beszélgettem velük tolmáccsal meg volt a véleményük az egész háborúról! Dolgoztak rendesen nem csak segélyen éltek, elmondták micsoda szemét munkát végez náluk a hatalom. Semmi bajuk nem volt az oroszokkal, nagyon sok barátjuk volt kinn! Amúgy meg nézzél a világban más híreket is ne csak a nyugati propagandát , mosógépből rakéta ,meg egyebek! Szankciók működnek főleg az usa pénztárcájába. De arról nem tehetek hogy ez a hazaáruló tetves kormány mindent elkövet a hatalmának megtartására. Ha koszovóban ki robbantja usa a háborút akkor majd az miatt lesz háborús infláció, pedig nincs egy méter közös határunk sem. Valamivel etetni kell a birka népet, kell a hatalom nekik. Akár mi van én inkább oroszpárti vagyok mint usa rühellem a világcsendőr szerepet. Remélem a BRICS országok bedöntik a fedezetlen dollárt ,bár ennek is mi isszuk meg a levét mert háborút fognak indítani a gazdaság mentésére, mint álltalában. Lásd Kadhafi és líbia esetét, nem kellett a fedezetlen dollár az olajért!
kereső
@Tunes1106: Komolyan nem hiszem el! Bucsa bizonyitottan az oroszok rémtetteinek mintapéldája. Nem érdekel az orosz propaganda, csak egy kérdésem van- hogyan tudsz lemenni erre a mélységre morálisan? Fejezzük be mindaddig. amig nincsenek tényszerű bizonyitékaid az állitásaidra. Majd akkor szólits meg ismét- elegem van a hablatyolásotokból, a hazugságokból.
Tunes1106
@kereső: felesleges hergelni magad én akkor is oroszpárti maradok , kinek a pap kinek a papné
Tunes1106
@kereső: tulajdonképpen nekünk nem sok küzünk lesz a végkifejlethez, felesleges ölre menni ezekért a dolgokért ,majd az idő igazol valamelyünket ha megérjük. Meg a történelmet a győztesek írják!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok