Nem vásárolhat Orbán amerikai fegyvereket a svéd NATO-csatlakozás akadályozása miatt.

Nem vásárolhat Orbán amerikai fegyvereket a svéd NATO-csatlakozás akadályozása miatt

Orbán egy éve zsarol, most nem vehetünk amerikai fegyvert. Forrás: Wikipedia

James E. Risch szenátor, a külügyi bizottság republikánus vezetője megakadályozott egy 735 millió dolláros amerikai fegyvereladást Magyarországnak. A döntés oka, hogy Orbán kormánya nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozását – írta a Washington Post.

A célja pedig az, hogy Magyarország térjen észhez a jövő hónapban esedékes NATO-csúcs előtt, és egyezzen bele a csatlakozásba. A fegyvercsomag 24 HIMARS rakétaindító üteget, több mint 100 rakétát és hozzá tartozó kapszulát tartalmaz, több elengedhetetlen alkatrészekkel együtt – írja a 444.

A cikk szerint nagyon ritka az ilyen döntés a külügyi bizottságban. A lépés pontosan mutatja, mennyire nem nézi jó szemmel Washington a magyar külpolitikát a NATO kötelékein belül – sőt az ellenzéki republikánusok sem. Risch a lap szerint közvetlenül is kifejezte már aggodalmait a magyar kormány felé.

Az Egyesült Államokban minden jelentős fegyvereladáshoz engedélyt kell adnia a szenátus és a képviselőház külügyi bizottságai elnökének és rangidős tagjainak. A magyar kormány szóvivője nem válaszolt a Post megkeresésére.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete így nyilatkozott:

Az Egyesült Államok továbbra is fáradhatatlanul dolgozik a szövetségesünkkel való szorosabb együttműködésért. Ugyanakkor valódi aggodalmaink vannak a Magyarország által hozott stratégiai döntésekkel kapcsolatban – és ezeket az aggodalmakat széles körben osztjuk.

A cikk felsorolja, milyen NATO-kezdeményezéseket blokkolt a nem túl távoli múltban Magyarország, és hogy mennyire fagyossá vált a viszony az ország és az Egyesült Államok között az elmúlt években.

Áprilisban Washington egyszer már odapörkölt, amikor az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vetett ki a magyarországi székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank tisztviselőivel szemben.

A magyar kormány nyilvánosan nem jelentette be a HIMARS megvásárlására vonatkozó igényét, de januárban a Szabad Európa egy védelmi minisztérium tisztviselőjére hivatkozva megírta, hogy komolyan fontolgatják a vásárlást.

Forrás: Washington Post, 444
Fotó: Wikipedia

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Majd lesznek echte maghor légvédelmi íjászok!...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Majd lesznek echte maghor légvédelmi íjászok!...
Béla333
Amikor O1G érzi, hogy túlfeszítette a húrt, akkor az adóforintjainkból gyorsan fegyvert szokott vásárolni.
Nyilván ez a vásárlás is arról szól, hogy befogja vele az amcsik száját.
AMORÁLISOK
igy jár aki az oroszlán bajuszát akarja cincálni. pedró és vitya a kocsmában képzelgett?
simmering73
Ezeknek semmi modern nyugati haditechnikát.
Másoló
republikánus szopó roller huhuhu
geci mocsok ner
csak úgy....
nagy dolog, majd focira költik ezt a suskát... :)
looper
"James E. Risch szenátor, a külügyi bizottság republikánus vezetője megakadályozott egy 735 millió dolláros amerikai fegyvereladást Magyarországnak."

Ooops...

Épp itt az ideje az EPP után a fideszes trolloknak lelibsizni a republikánusokat is.
Úgy tűnik, az egyre befelébb forduló Fidesz nemsokára magán kívül, Észak-Korea legnagyobb barátja lesz, ahol csak úgy dúl a demokrácia.
Már csak egy ugrás a félázsiai piros pöttyös seggű kipcsakoknak eredetszálat találni Kim Dzsong Un közös ősével.

Addig is élvezzék a kilátást a ti magyarok: i.imgflip.com/27xdpn.jpg
Yoda69
Valaki rugja mar jol picsan a puhost, hogy eszhez terjen.
justhpeter
@Yoda69: Hiába rúgják, mert ahhoz hogy észhez térjen ész is kellene. Ész hiányában marad az örökös szopóág.
csak úgy....
@Philip Marlowe: @KisTehen: nektek gyogyiknak még csúzli sem való az onanizáláshoz szokott reszketö kezeitekbe! :)
kereső
Minek Magyarországnak Himars- légvédelmi rakéta? Mire elinditanák kilövést a drón már messze túljutna a határon. Hiszen 2022-ben észre sem vette a magyar "légelháritás".
Tunes1106
Venni kell oroszt mint a törökök majd meglátjuk hogy áll a szájuk. Himars bemutatkozott kijevben !
Namely
Tegyük fel, hogy így volt (nyilván nem, de tegyük fel).
A piacgazdaságnak tudjátok mi a szépsége?
Ha nem kell a pénzünk, akkor majd mástól veszünk. Épp elég gyártó van világszerte. Sziasztok jenkik, veszünk a németektől. Ők sem adják? Akkor majd veszünk kínait, esetleg fejlesztünk mi magunk.
Pálinkás Pál
@m73: @Namely egy gyengeelméjű...ő még fokosban, parittyában gondolkodik...
kereső
@Tunes1106: Amióta a himarsokkal védik kijevet- azóta gyakorlatilag egy drón, rakéta sem talált be. És ez csak két rendszzer. Más a helyzet a déli városoknál- amelyekre mostanság megy a "putyin áldás" a civilekre- a lakosságra. Dnyipro, Krivrij Rih, Odessza- ott nincsenek himarsok.
drrotf
Azzal "vágott vissza" kormány hogy ha nem adják ,akkor nem is kell!
Tunes1106
@kereső: azèrt csapták szèt őket, kicit sèrült óccó javítász . Valahogy a világon senki nem tud semmit tenni a hiperszónikus rakètájuk ellen. Nem merik elismerni hogy a himars nem hatásos az orosz ellen mert kurvára nagy bukta lenne nekik. A gátat tudták lőni vele mert az nem mozdul!
kereső
@Tunes1106: Miért nem hatásos ? Hiszen Kijevet azóta nem érte találat- csak a lehullott drón törmelékek okoznak károkat.
Ja, tudom- a himarsok már akkor megsemmisültek 3x, amikor még ott se vótak. Én nem vagy "másfél éves katonaság végzett", mint vezénylő tábornokotok, de azt látom- na nem a magyar sajtóban, hogy az a hiper-szuper rakéta- béx@rt attól két himarstól. azért nem eresztik most már rá őket az oroszok Kijevre- a cél olyan városok rombolása, amelyek nem védettek. Hogyan lehet ennyire elvakultnak lenni az oroszok irányába?
Tunes1106
@kereső: Donbas 8 ève folyamatosan! Kijev megètdemelnè azt amit ők kaptak!! Ajánlom figyelmmedbe a filmet róla. Meg az usa befejezhetnè a világcsendőr játszmát. Nálunk 45 èvig voltak az oroszok nèmeteknèl a háború vège óta ott vannak ,nem is akarnak kivonulni. Bár ezt már pedzegetik a parlamentben náluk is, valahol èbrednek ők is. Te hiszel mèg ennek a nyugati hazugságoknak ,ha emlèkeznèl a kubai válságra akkor lehet hogy máskèp nèznèd ezt a háborút. Mert azèrt 8 èvig nem lèpett putyin ,csak a terjeszkedès hírère, remèlem ez a magyargyűlölő korrupt banda eltűnik a színről! De remèlem azt is hogy a kolostormalac ès bandája is velük pusztul. Nagy háború azèrt nem volt kijevben ha nyitva minden az emberek nyugodtan buliznak szelfizgetnek, próbáltak volna a közelkeleten ilyent tenni! Szóval nem ukrajna van háborúban az oroszokkal ha nem a gyökèr nyugat . Az usa meg jót röhög a markába 50% növelte a kereskedelmet az oroszokkal , európa meg szopja a faszt rendesen . Függővè vált az usa piszkos palagázától , mennyivel jobb ez mint a 20 40 ève pontosan szállító oroszoknál?
Tunes1106
@kereső: oroszhirek.hu/a-donbassz-teljes-film-magyar-felirattal/ és ajánlom ezt a filmet neked mert már ukrajna egyszer megtörtént. Uszítás meg segítünk már akkor is ment , ugyan úgy ahogy 56 tal is példát statuáltak az oroszok Magyarországgal. Ha szeretsz olvasni ajánlom az Elfelejtett történelem könyvet 56 ról szól nagyon jó. Nagyon jól leírja a ruszkik miértjét Magyarországra.
kereső
@Tunes1106: Őszintén szólva nem érdekel a ruszkik "miértje"- mert arra mait ukrajnában művelnek semmiféle indok nem szolgál magyarázatul- sem a nyelvtörvény, se semmi. Nincs mentség a civil emberek kinzására, a gyermekek megerőszakolására, a gyermekek elhurcolására- ls megfosztása inenditásuktól. Egyszerúen az én erkölcsi értekembe, a neveltetésembe ez nem fér bele- és nem tudom megérteni azokat, akik szajkózva a toz parancsolatot, meg ájtatos sáska módjára imádkozva mindezek ellen egyetlen szavuk nincsen. Amorális, erkölcs nélkülivé válik az ország népe- ha követi a magyar kormányt Ukrajna ellenében. Lelketek rajta- ha van. Orbánnak nincs.
kereső
@Tunes1106: 09:38 Nincs rá bizonyiték- a Hágai Biróság egy nemzetküözi ügyészi csapatot küldött az érintett területre, és a Krimbe- kivizsgálni amit az oroszok állitottak. Bizonyitékot nem találtak- és érdekes módon az oroszok felhagytak ezzel a szöveggel ezek után. És az oroszok sem tártak a világ elé állitásuk igazolására bizonyitékokat. Akkor most minek jössz ezzel? Miért nem emlegeted fel a holland utasokkal teli repülőgép lelövését.az ukránok ellen? Miért nem enmlegeted fel azokat a provokációkat au iukránok ellen, amit lengyel-és orosz nacionalisták követtek el? Komolyan azt hiszed, hogy szólamra!!! mindent el lehet adni? Bizonyitékot koma- tényeket, igazolásokat az állitásaidra. Mert különben hiteltelen vagy- és csak egy ócska orosz propagandista.
Tunes1106
@kereső: Mièrt zárják ki az oroszokat minden vizsgálatból?! Talán más is kiderülne, kurvára elegem van az úgynevezett független bizottságokból! Mint ahogy ugye irakban is tömegpusztító fegyverek voltak? Most azèrt az lesz a legnagyobb gondja az usá ak hogy hátráljon ki ebből a háborúból , hogy nehog afganisztán ès a többiek legyenek . Majd európa nyakába varja a kudarcot meg a támogatás folytatását. Gondba van már a közelkeleten is mert megszünt a szarkeverèse , sokan bèkètkötöttek egymással . Ajánlom mèg fellelhető az interneten a világpanoráma műsor Szaniszló Balázzsal nèzz meg egy pár műsort utánna találkozunk. Lehet vitázni tovább, sok dolgot megjósolt a műsoraiban ès bejött mind!
Tunes1106
@kereső: Bocsánat Szaniszló Ferenc a műsorvezető Balázs a barátom
Tunes1106
@kereső: Bucsai mészárlás ugye amikor kiderültek hogy valahogy mégsem az oroszok voltak, azóta csend van! Szovjet-orosz mészárlás rossz, ukrán mészárlásról nincs mit mondani! Nem az oroszok bújtak lakóházak ,kórházak kertjébe provokálva a támadásokat! Mert a mi fejlődő világunkban nem lehetséges, Ugye minden rendben van ukrajnában , én találkoztam itt6 ekte ukránokkal beszélgettem velük tolmáccsal meg volt a véleményük az egész háborúról! Dolgoztak rendesen nem csak segélyen éltek, elmondták micsoda szemét munkát végez náluk a hatalom. Semmi bajuk nem volt az oroszokkal, nagyon sok barátjuk volt kinn! Amúgy meg nézzél a világban más híreket is ne csak a nyugati propagandát , mosógépből rakéta ,meg egyebek! Szankciók működnek főleg az usa pénztárcájába. De arról nem tehetek hogy ez a hazaáruló tetves kormány mindent elkövet a hatalmának megtartására. Ha koszovóban ki robbantja usa a háborút akkor majd az miatt lesz háborús infláció, pedig nincs egy méter közös határunk sem. Valamivel etetni kell a birka népet, kell a hatalom nekik. Akár mi van én inkább oroszpárti vagyok mint usa rühellem a világcsendőr szerepet. Remélem a BRICS országok bedöntik a fedezetlen dollárt ,bár ennek is mi isszuk meg a levét mert háborút fognak indítani a gazdaság mentésére, mint álltalában. Lásd Kadhafi és líbia esetét, nem kellett a fedezetlen dollár az olajért!
kereső
@Tunes1106: Komolyan nem hiszem el! Bucsa bizonyitottan az oroszok rémtetteinek mintapéldája. Nem érdekel az orosz propaganda, csak egy kérdésem van- hogyan tudsz lemenni erre a mélységre morálisan? Fejezzük be mindaddig. amig nincsenek tényszerű bizonyitékaid az állitásaidra. Majd akkor szólits meg ismét- elegem van a hablatyolásotokból, a hazugságokból.
Tunes1106
@kereső: felesleges hergelni magad én akkor is oroszpárti maradok , kinek a pap kinek a papné
Tunes1106
@kereső: tulajdonképpen nekünk nem sok küzünk lesz a végkifejlethez, felesleges ölre menni ezekért a dolgokért ,majd az idő igazol valamelyünket ha megérjük. Meg a történelmet a győztesek írják!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.