Jövő évtől kezdve nagy valószínűséggel leáll az Ukrajnán keresztül Európába, így Magyarországra irányuló gázszállítás – írta meg a Blikk.

Megszűnhet az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz

Fotó: Pixabay

A két ország 2019-ben kötötte meg az ötévre szóló gázmegállapodási szerződést, ezáltal van biztosítva számunkra is az orosz gáz. A megállapodás 2024-ig szól, a háború miatt viszont veszélybe kerülhet az orosz gázellátás, mivel az új szerződés megkötéséhez az oroszoknak és az ukránoknak tárgyalóasztalhoz kellene ülniük, azonban erre kevés az esély.

Az Blikk megírta, hogy az ukrán energiaügyi miniszter, German Galuscsenko megszólalt az ügyben a Financial Times számára. Arra a kérdésre, hogy van-e esély arra, hogy tárgyalásokra kerüljön sor az oroszokkal, és meghosszabbítsák a szerződést a miniszter így válaszolt:

„Nem tudom elképzelni, hogy miként tudnánk ezt megoldani bilaterálisan”

Ebből kiderül, hogy nemzetközi közbenjárással lehet esély a folytatásra, azonban az sincs kizárva, hogy a szerződés megszűnik.

Az orosz gáz jelentős szerepet játszik Magyarország ellátásában, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a Török Áramlat vezeték fontosságát sem.

Az ukrán energiaügyi miniszter a Financial Timesnak adott interjújában kifejtette, hogy Európának a következő év végéig lesz ideje felkészülni az ukrajnai gáztranzit megszűnésére.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az is jelentőséggel bír, miszerint Brüsszel a legújabb oroszellenes szankciós csomag vitájában is elvetette a földgázszállítás korlátozását.

Forrás: Blikk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.