Összeszerelő műhely lett Magyarországból, ha egy tollvonással rendbe tennék az oktatást, akkor is 8-10 évre lenne szükség, hogy még több mérnök legyen a magyar munkaerő piacon.

Brutális: már több tízezer mérnök hiányzik Magyarországról

Fogynak, nagyon. Forrás: Pixabay

Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke a Napi.hu-nak mondta el, hogy már a mérnök is hiánycikk Magyarországon. A szektorban dolgozók becslései szerint Magyarországon tíz- és húszezer között van a hiányzó mérnökök száma.

A mérnöki szakokra jelentkező hallgatók számát meg kellene duplázni, mert ha nem lesz elég mérnök Magyarországon, akkor összeszerelő műhely maradunk. Nem jó az irány, a közepesen fejlett országok gazdasági csapdájába estünk bele. Az akkumulátorgyárak bővítésének hátulütője, hogy Magyarországon betanított munkásokat keresnek a cégek, pedig az autóiparban az összes tudás a fejlesztő irodákból érkezik.

A megoldás a gyerekek korai edukációja lenne, illetve az, ha „visszaállítanák a mérnöki hivatás rangját”. Az EJMSZ idén elindított az óvodásoknak egy programsorozatot, amiben „a tagvállalatok fiatal mérnökei keltik fel a gyerekek érdeklődését a mérnökök munkája iránt”.

Forrás: Napi
Fotó: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Becslés szerint - Magyarországon tíz- és húszezer között van a hiányzó mérnökök száma...! - ezen nem is lehet csodálkozni, mert amikor L.János, mint képzett jogász, először vette kezébe az építőipari tevékenységek szabályozását, ennek következményeként azonnal a mérnökök fele adta be a kamarai tevékenység gyakorlását...!

Melyik mérnök akar a jogászok és a biztosítási ügynökök hasznára dolgozni?
Nem beszélve arról a megaláztatásról, hogy a temérdek ismerettel és munkával előállított építészeti-, gépészeti-, villamos-, stb. tervek, csak az építési napló mellékletét képezik...! Mert a jogászok csak azt tudják elolvasni...!
Qqberci
Át kell vezényelni néhány közmunkást!...
jáger laszló
Én már csak maradok nyugdíjas
Semmi kedvem ismét mérnöki tevékenységet folytatni
Remélem+érted
csak ennyi
barátilag
J.L.
verőce21
Tervezzék- és építsék meg az építményeket a jogászok és a biztosítási ügynökök...!
nemkati
Nem igaz, hogy fogy a magyar. Azért vagyunk ma már itt sokkal kevesebben 10 milliónál, mert nem csak a pedagógusok, egészségügyben dolgozók, szakmunkások, hanem a mérnökök is inkább külföldre költöznek. A születésszám pedig nem csökkent, hanem az ő gyerekeik már külföldön születnek.
És a kormány napról napra egyre jobban rohasztja le az országot. Hogy lehetne ezt nekik meghálálni - azonkívül, hogy mindenünket odaadjuk neki, igaz, nem jószántunkból?
Revans
@durbincs:mocskos büdös pofáját és segglukát tartogassa a szakállas pöcsös nőknek ők még igényt tartanak magára kopasz buzeráns!:))
ómió
Legutóbb, ugye, még a böszmei népzsebelésre "özönlöttek haza"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.