Összeszerelő műhely lett Magyarországból, ha egy tollvonással rendbe tennék az oktatást, akkor is 8-10 évre lenne szükség, hogy még több mérnök legyen a magyar munkaerő piacon.

Brutális: már több tízezer mérnök hiányzik Magyarországról

Fogynak, nagyon. Forrás: Pixabay

Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke a Napi.hu-nak mondta el, hogy már a mérnök is hiánycikk Magyarországon. A szektorban dolgozók becslései szerint Magyarországon tíz- és húszezer között van a hiányzó mérnökök száma.

A mérnöki szakokra jelentkező hallgatók számát meg kellene duplázni, mert ha nem lesz elég mérnök Magyarországon, akkor összeszerelő műhely maradunk. Nem jó az irány, a közepesen fejlett országok gazdasági csapdájába estünk bele. Az akkumulátorgyárak bővítésének hátulütője, hogy Magyarországon betanított munkásokat keresnek a cégek, pedig az autóiparban az összes tudás a fejlesztő irodákból érkezik.

A megoldás a gyerekek korai edukációja lenne, illetve az, ha „visszaállítanák a mérnöki hivatás rangját”. Az EJMSZ idén elindított az óvodásoknak egy programsorozatot, amiben „a tagvállalatok fiatal mérnökei keltik fel a gyerekek érdeklődését a mérnökök munkája iránt”.

Forrás: Napi
Fotó: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
Át kell vezényelni néhány közmunkást!...
jáger laszló
Én már csak maradok nyugdíjas
Semmi kedvem ismét mérnöki tevékenységet folytatni
Remélem+érted
csak ennyi
barátilag
J.L.
verőce21
Tervezzék- és építsék meg az építményeket a jogászok és a biztosítási ügynökök...!
nemkati
Nem igaz, hogy fogy a magyar. Azért vagyunk ma már itt sokkal kevesebben 10 milliónál, mert nem csak a pedagógusok, egészségügyben dolgozók, szakmunkások, hanem a mérnökök is inkább külföldre költöznek. A születésszám pedig nem csökkent, hanem az ő gyerekeik már külföldön születnek.
És a kormány napról napra egyre jobban rohasztja le az országot. Hogy lehetne ezt nekik meghálálni - azonkívül, hogy mindenünket odaadjuk neki, igaz, nem jószántunkból?
Revans
@durbincs:mocskos büdös pofáját és segglukát tartogassa a szakállas pöcsös nőknek ők még igényt tartanak magára kopasz buzeráns!:))
ómió
Legutóbb, ugye, még a böszmei népzsebelésre "özönlöttek haza"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.