Tüzijáték, ünnepségek, légszennyezés, miegymás.

A kormány idén is több milliárdot szán augusztus 20-a megünnepléséreMTI/Czeglédi Zsolt

Jávor Benedek a Párbeszéd-Zöldek képviselője a Facebook-oldalán bejegyzésben tette közzé, hogy adatigényléssel éltek, amely nyomán kiderül, mennyi lesz az idei augusztus 20-i tűzijáték összköltsége. 

Visszatérő téma, hogy miközben az ország gazdasága nincs túl jó állapotban, a társadalmat egyre növekvő egyenlőtlenség feszíti, és a klímaváltozás visszafordathatatlan válságokat okoz, akkor mi szükség van úgy ünnepelnie a kormánynak az államalapításunk ünnepét, hogy Európában a legnagyobb és legdrágább tüzijátékon rakéták sokaságát lövik fel Budapest fölé, égetve ezzel a pénzt, szennyezve a levegőt és a budapestiek tüdejét, veszélyeztetve és terrorizálva a fővárosi állatokat: mind a madarakat, mind a házikedvenceket

– írja a bejegyzés elején Jávor. Majd kitér a konkrét összegekre is:

az augusztus 20-i tűzijáték nagyságrendileg nettó 1,4 milliárdba fog kerülni.

De ez még semmi:

ötször ennyit – több mint nettó 10 milliárdot – terveznek elkölteni a kísérő ünnepségsorozatra is: fellépőkre, hang- és színpadtechnikára csak repkednek a százmilliók és milliárdok.

Jávor a szervezőbrigádra is kitér, ahol a felhozatal nem sokakat fog meglepni. A szerződők között alvállalkozóként ott van például a Balásy-féle New Land Média. Ők onnan lehetnek ismerősek, hogy kommunikációs cégként közvetlen kapcsolatban állnak Rogán minisztériumával. De ott van a sorban a Visual Europe rendezvénytechnikás cég, akik Orbán kedves barátjához, Garancsi Istvánhoz köthetőek.

És az sem lenne gond, ha nőnének még augusztusig a költségek, ugyanis az állami rendezvényszervező eleve 50 milliárdos(!) keretösszeget állított be az ünnepségsorozatra lehetséges büdzsének. És ügyeltek arra is, nehogy “véletlenül kevesebbet költsenek” a lebonyolítók: előírták a szerződésekben, hogy a közel nettó 12 milliárdból legalább 70%-ot kutya kötelességük elkölteni.

Miközben az infláció az egekben, az embereknek fogy a pénzük, az augusztus 20-i tűzijáték elleni civil tiltakozást az aHang felületén már közel 200 ezren írták alá.

Itt lenne az ideje, hogy egy szolidabb és a környezetet jobban kímélő módon ünnepeljük az államalapításunk ünnepét!

– zárja a bejegyzést.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
@Namely: Lehet, hogy "megtérül", de nem a költségvetésnek, amiből is finanszirozzák ezt. Sőt, szerintem akár a szálláshelyek, akár a vendéglátósok sem tudják ezt a "megtérülést" kimutatni... pontosan annyira forgalmasabb lesz aug. 20., mint bármelyik ünnepnap.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szegfue
@Namely: Azt irtam én is, hogy szállást foglalnak, étteremben esznek és akár vesznek is valamit. De ez a vállalkozóknak "haszon", vagyis továbbra sem értem: hogy térül meg a költségvetésnek?
Namely
@szegfue: úgy, hogy kitalálták már az adót, ami a forgalom, fogyasztás, nyereség, bérek, stb után fizetendő.
gina
Látszik mennyire tiszteli a népet ez a zsiros püffeteg, fontosabb a barátol millós nyeresége, löjjék már ki ezt a varangyot
szegfue
@Namely: Ebben igazad van! De gondolj bele, hogy az átlagban fizetett adókkal (ÁFA, társ.adó, járulékok, stb.) M.o. éves költségvetésében, mint bevétellel számolnak, erre mindenképpen szükségünk van, különben finanszirozhatatlan minden. Ahhoz, hogy ez az 1,4 milliárd valahogy megtérüljön, ehhez 5,185 milliárdos "plusz" bevételre kellene szert tenniük a vendéglátósoknak, a szállodáknak, stb. És én csak a 27 %-os ÁFA bevétellel számoltam, mert ez a legmagasabb. Ha a társasági adóval számoltam volna (az csak 9 %), akkor az 5,185 milliárdos bevétel 3-szorosára lenne szükség. Ez szerintem lehetetlen, hiszen ez az ágazat jelenleg is -- főszezonban! -- csak vergődik. Nekem nem tünik reálisnak.
Namely
@szegfue: vigyázz, mert nem vagy-vagy alapon fizetsz adókat: tehát társasági adót is fizet valaki és áfát is, stb. Az imázsnövekedés, egyéb helyek meglátogatása, az ottani dolgok, helyek rögzülése mind-mind fontos eleme ennek, akárcsak az, hogy egyéb helyeken mennyit fog költeni.
szegfue
@Namely: Világos! Én azért "egyszerüsitettem" le a bevétel növekmény ÁFA-jára, mert a vendéglátásban általában a felhasznált anyag + a rezsi az kb. a bevétel fele, igy a valóságban csak a fele összeg ÁFA-ját fizeti meg és ez után fizeti a társasági adót is. Tehát azzal, hogy a bevétel növekménynek teljes egészében számoltam az ÁFA-ját, azt gondolom: ebbe minden belefér.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.