Amellett, hogy a héten tartja a nyári szünet előtti utolsó kamatdöntését az amerikai Fed és az Európai Központi Bank, még inflációs és GDP adatokat is közzétesznek az Egyesült Államokban és Európában is. Közben itthon is az MNB döntése határozhatja meg leginkább a hangulatot. Az adatközlések függvényében nagy mozgások lehetnek a piacon, és a kilátásokkal kapcsolatban is tisztábban látunk majd – írja a Portfólió.

Nehéz hét vár a forintra – Bármi, de tényleg bármi megtörténhet

Hétfőn a Pénzügyminisztérium közli a júniusi államháztartás adatait részletes bontásban, megtudjuk belőle, hogy jött össze a vártnál jobb adat. Európában elkezdődik a BMI-k közlése immár júliusból, és az USA-ból is érkezik BMI-adat.

Kedden is folytatódik a konjunktúra-indexek közlése, Németországban az Ifo intézet szokásos havi felmérést közlik, az Egyesült Államokban pedig a Conference Board közli a piacok által figyelt fogyasztói hangulatindexét. Emellett az Európai Központi Bank hitelezési felmérést is közzéteszik. Idehaza a keresetek májusi alakulását ismerjük meg, illetve kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa, mely várhatóan újabb 100 bázisponttal 15 százalékra csökkenti az irányadó rátát.

Szerdán beindul a hét, a Fed ekkor tart kamatdöntő ülést, amelyen a várakozások szerint 25 bázisponttal emel, és ez lesz az utolsó emelés az augusztusi szünet előtt – talán a szigorítási ciklusban is. Előtte még ingatlanpiaci adatok jönnek az USA-ból, és idehaza is lesz lakáspiaci adat az MNB jóvoltából.

Csütörtökön sem fogunk unatkozni, ekkor ugyanis az EKB tart kamatdöntő ülést, amelyen szintén 25 bázispontos emelést várnak, és lehet, hogy itt is utoljára . Csütörtökön jön még a második negyedéves amerikai GDP is, ráadásul mindez az EKB kamatdöntése és az azt követő sajtótájékoztató között. Mozgalmas óra lehet az a piacokon.

Pénteken magyar makroadatok is érkeznek, demográfiai és foglalkoztatottsági adatokat közöl a KSH.

Forrás: Portfolio

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.