A júniusi jelentős csökkenés után júliusban érezhetően emelkedett, és ezzel visszatért az áprilisi szintre a gazdasági bizalom – ezt mutatja a GKI Gazdaságkutató felmérése.

A brutális gazdasági visszaesés után enyhén javult a helyzet Magyarországon
Kép: Pixabay

A kompozit index, illetve ezen belül az üzleti és a fogyasztói kilátások egyaránt javultak. Júliusban a foglalkoztatási várakozás enyhén élénkült, de a lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé erősödött júniushoz képest. A cégek áremelési törekvése alig változott egy hónap alatt, a fogyasztók inflációs várakozása enyhén emelkedett.

A GKI üzleti bizalmi index nem tudta teljesen ledolgozni a júniusi számottevő (7 pont) esését, de júliusban kissé emelkedett (3 ponttal. Mind a négy vizsgált ágazatban nőtt a bizalmi index, azaz a jövőbe vetett bizalom, de ez továbbra is visszafogott. A két legpesszimistább ágazat jelenleg az építőipar és a kereskedelem.

Az iparban ugyan az elmúlt időszaki termelés megítélése kissé romlott, a rendelésállomány megítélése nem változott, de a készleteké kedvezőbb lett és a termelési kilátások is érdemben javultak.

Az építőiparban az előző háromhavi termeléssel való elégedettség és a rendelésállományok értékelése is érezhetően javult.

A kereskedelemben az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése az előző havinál kedvezőbb lett, emellett változatlan készletekről tudósítottak a válaszadók.

A GKI fogyasztói bizalmi index június után júliusban is emelkedett (ez utóbbi hónapban 2 ponttal), s így értéke 14 havi csúcsra jutott. Az év hetedik hónapjában a lakosság saját pénzügyi helyzetének értékelése és a nagyértékű fogyasztási cikkekre költhető pénzükről alkotott vélemény sem változott érdemben. Viszont a következő egy évben saját pénzügyi helyzetüket lényegesen jobbnak várják, mint tették azt júniusban.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága júliusban enyhén javult, de továbbra is enyhe többségben vannak az elbocsátásra készülők a létszám bővítését tervezőkkel szemben. E két arány közötti különbség az iparban és az építőiparban csekély, a szolgáltató szférában az optimisták, a kereskedelemben viszont a pesszimisták adják a többséget. A lakosság munkanélküliségtől való félelme – négy havi javulás után – júliusban valamelyest romlott.

Forrás: Portfolio

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Megint itt a hurráoptizmid.
Csak úhgy.ellékrsrn: Gyenge plusz egy kicsi--az még mindig nem jó, csak jobb, mint a gyenge volt! A jótól az még messze!
namihami
Bocs, telefon; tehát--burráoptimiZMUS,!
Yoda69
Ezt hívjak a tőzsdén döglőt macska effektusnak.
Egy hatalmas zuhanás után a döglött macska is visszapattan, valamennyire.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.