Évek óta visszaélnek a magyar útlevelekkel, ezért az Egyesült Államok szigorúan korlátozta a Magyarországról érkezők vízummentességét.

Imádják a bűnözők a magyar útleveleket, mi isszuk meg a levét

Túl sok bűnözőnek adtak ki magyar útlevelet Rogánék. Forrás: Pixabay

A Washington Post szerint keddtől a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár kilencven napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. Ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükség – írja a Telex.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium egy 2018-as dokumentumából kiderült: mintegy 700 nem magyar állampolgár szerzett útlevelet és vett fel hamis személyazonosságot – nem kizárt, hogy a Rogán-féle letelepedési kötvények révén. Közülük legalább 65-en a vízummentességi programon keresztül jutottak be az Egyesült Államokba.

A Washington Postnak egy amerikai tisztviselő azt mondta: valóban a 2011 és 2020 közti útlevelekkel volt problémájuk elsősorban. Állítása szerint a fideszes kormány 2020 után már szigorúbban ellenőrizte, hogy kiknek adnak útlevelet, de az amerikai kormányzat azt is kérte, ellenőrizzék és igazolják azoknak a személyazonosságát, akiknek a korábbi években útlevelet adtak.

A tisztviselő szerint a magyar kormánynak tudomása van arról, hogy „olyan személyek szereztek útlevelet, akik bűnözők, akik veszélyt jelentenek a biztonságra”.

Ez egy szerencsétlen döntés, amely a magyar kormány tétlenségére reagál, mert Magyarország nem mond semmit a súlyos biztonsági aggályokra (…)” – mondta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete korábban. Szerinte az amerikai kormány évek óta foglalkozik ezzel a „biztonsági sebezhetőséggel”, de a magyar kormány úgy döntött, nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a program követelményeinek minden szempontból megfeleljen. Az Egyesült Államok korábban azért is elmarasztalta Magyarországot, amiért bővíti kapcsolatait Oroszországgal, és visszatartja Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyását.

A Belügyminisztérium szerint Joe Biden kormánya „bosszút áll” a magyarokon – miközben az intézkedést még Donald Trump elnök idejében kérte tőlük az amerikai fél

Fotó: Pixabay

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
2018??? Hiszen akkor még trump volt az usa elnöke(2017-2021). Akkor most mi van? Biden bosszúja???, amikor a biztonsági kockázatokat a "trump adminisztráció" tárta fel??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
A magyar állampolgárság - érték. Az elmúlt másfél évtizedben devalválódott, nem magyar származású és/vagy kötődésű, büntetett előéletű személyek számára is elérhetővé vált, lényegében üzlet tárgya lett. Ez szégyen.

És, akkor jönnek a rogán/orbán végbelének termékei és "hazaárulóznak", meg baloldalaznak, libernyákoznak- mindazokat akik ezt a kormányzati gyakorlatot kritizálják. A helyett, hogy a szégyenhozót- a NER-t itélnék el. Micsoda erkölcsi torzulás ez, miközben "igaz" magyaroknak tartják magukat. Köpedelem.
izéke
@Shikari: ezt tudod csak leírni? Az összetett szavak már komoly kihívást jelentenek? Több nagy város van Izraelben,szerencsére te oda soha nem fogsz eljutni,pedig ugye a keresztények nagyon akarták a Szentföldet,,,ha elpatkolsz,ígérem viszek rád egy cseréppel
izéke
@Shikari: olyan hülye vagy,hogy a fal adja a másikat :))) nem is élt senki Európában a honfoglalás előtt ugye? Görög kultúra,római kor, frank birodalom,német császárság,jóval előttetek volt és most ne gyere a hülye hun rokonságotokkal mert az szimpla hazugság
izéke
@Shikari: hun itt vagy hun ott,ahol épp lopnivalót reméltek mint a cigányok,vagyis orbánék,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.