Magyarország összesen 24 darabot akart vásárolni az orosz- ukrán háborúban bizonyító HIMARS rakéta-sorozatvetőkből.

„Politikai lufi”: Orbánék tagadják, hogy az USA blokkolná a HIMARS rakétarendszer eladását

Akartunk HIMARS-t, de már nem akarunk – mondják Orbánék a "háborús vészhelyzetük" idején. Forrás: Wikipedia

Az Index kormányzati forrásból úgy értesült, hogy Orbánék részéről „kamunak”, „politikai lufinak” tartják azt, hogy az Egyesült Államok blokkolta volna a HIMARS rakétarendszerek eladását Magyarországnak. Az Index titokzatos forrása szerint a magyar kormány valóban érdeklődött a HIMARS-ok iránt – két évvel ezelőtt. Az amerikai féltől akkor nem érkezett válasz, most pedig a semmiből elővették az ügyet, holott az már nincs is napirenden.

A magyar kormány részéről korábban nem volt ilyen bejelentés, az amerikai lap viszont arról írt, hogy James E. Risch republikánus szenátor blokkolta, hogy Magyarország megvásárolhassa ezeket a fegyvereket. A törvényhozó azt mondta, Magyarország csak akkor kaphatja meg a fegyvereket, ha jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását.

A 2022 tavaszán távozó Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az év február elején Ruszin-Szendi Romulusz akkori vezérkari főnökkel valóban Washingtonba utazott; a hadügyminiszter-helyettest keresve ezzel kapcsolatban. A megkeresésre azonban az nem érkezett válasz a kijelölt határidőig, 2022 márciusáig (ami mondjuk eleve árulkodó jel – a szerk.) Az amerikaiak sem a hivatalos, sem az informális csatornákon nem reagáltak a megkeresésre, ezzel pedig az egész ügy megrekedt, aktualitását vesztette. (Miközben a Fidesz-kormány folyamatosan a Honvédség megerősítéséről szónokol – a szerk.)

A forrás szerint Orbánék teljesen más védelmi rendszerv beszerzését fontolgatják. Forrásunk úgy fogalmazott, a kormány mindezek miatt „politikai lufinak” tartja azt, hogy az Egyesült Államok most a HIMARS-beszerzés blokkolásával fenyegette meg Magyarországot, hiszen az ügynek semmilyen aktualitása nincs.

A magyar haderő már hosszú ideje nem rendelkezik rakéta-sorozatvetővel. A legutóbbi ilyen eszközünk a szovjet gyártmányú BM-21 Grad volt, de azokat már rég leselejtezték. Mindeközben a HIMARS-ok az ukrajnai háborúban komoly érdemeket szereztek, és emiatt világszerte megnőtt az igény erre a fegyvertípusra.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint

Az előző kormányzati ciklusban a beszerzésekért felelős kormánybiztos levélben kért információt a HIMARS rakétarendszerekre vonatkozóan, 2022. márciusi határidővel. Erre válasz az amerikai féltől nem érkezett, a tárca az ügyet ezzel lezártnak tekintette. A Honvédelmi Minisztériumnak nem áll szándékában HIMARS rakétarendszert vásárolni.

Forrás: Index

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Olyan ez, mint a Fidesz Néppártból való kirúgása. Mikor ki akarták őket rúgni, gyorsan bejelentették, hogy kilépnek.
Mielőtt Amerika megtagadja a HIMARS-ok eladását, bejelntik, hogy nekik nem is kell.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Igaz is + nem is ez az igazság!!!Érted te ezt,mert én nem!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
looper
@jáger laszló: Nem kell mindent megértened ahhoz, hogy értsed a mögöttest. Te hány éves vagy?
Sakk Matt
Tudjuk. Orvoshiány sincs..meg taggyűlés sem volt.
looper
Böröndi szittya gondolkodásától mentse meg Isten a magyart!

Böröndi, pszichológus látott már?
Amikor átküldött pszichiáterhez és a pszichiáter beutalt tégedet (csak Shikarinak, csak most, csak itt - tudom, hogy ti úgy irjátok ti vadmagyarok, hogy "itt") elektrosokkolásra, és azt el is végezték rajtad?
Szerintem igen, mert pont úgy nézel ki Böröndi elvtárs, mint akit elektrosokkoltak - mindennap kétszer!

Csak a tarkóját nézd ennek az eszement dilisnek, aki kétnaponta ökör, mint régen MZP volt! Kicsit hasonlítanak is: Duce

Böröndi elvtárs, csak egyet kérek tőled: NE VÉDJ MEG ENGEM !!!
Ha még is megpróbálnád, akkor sajnos...
Ja, láttam az új besorozottakat. Szerintem azzal kezd, hogy nem gilisztások-e, aztán mehet egy kiadós fertőtlenítés.
És adjatok paradicsomot annak, aki még sosem látott olyat.
A harcimorál meg lesz. Vagy nem.
izéke
A magyar haderő kifejleszti a naaagy magyar csodafegyvert,minden baka kap fokost és karikást,azzal szedik le a lopakodókat,de a ruszki drónt látva szemérmesen elfordulnak,elvégre az a " mi kutyánk kölyke"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.