Szeptembertől új tanrend léphet életbe, amely hosszabbítaná a téli és tavaszi szüneteket, ugyanakkor a nyári vakáció kezdetét későbbre tolná – írta meg az Index.

Átszervezhetik az idei tanévet – Tiltakozik a Pedagógusok Szakszervezete

Fotó: Pixabay

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az új rendelet elfogadásával a tanítási napok számában nem lenne változás, csupán a téli és tavaszi szünetek ideje nyúlna ki egy-egy héttel. Ez azonban azt eredményezné, hogy a tanév utolsó tanítási napja június 21-ére esne. Az indoklás szerint a meghosszabbított szünetek révén az iskolák jelentős energiaköltségeket takaríthatnának meg.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint azonban ez a rendelkezés számos szempontból megvalósíthatatlan.

Az Index szerint PSZ aggályokat fogalmazott meg a tervezett változtatásokkal kapcsolatban. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint az iskolák túlnyomó része nem alkalmas arra, hogy nyár közepén hatékonyan működjön, mivel a meleg időjárási viszonyok ellehetetlenítik az oktatást.

Emellett problémát jelent, hogy a középiskolákban június 17-étől kezdődnének a szóbeli érettségi vizsgák, ami komoly terhet róna a pedagógusokra, akiknek egyszerre kellene érettségiztetni és tanórákat tartani.

Az alelnök továbbá kifogásolja, hogy a középiskolai beiratkozás június 24-ére lenne tervezve, ami gyakorlatilag egy hétvégi időszakban szükséges megvalósítani. A PSZ szerint a tervezett hosszabbított szünetek feleslegesek, hiszen azok, akik nem tudnak januárban szabadságot venni, valószínűleg ügyeletet kérnének gyermekeiknek, ami miatt az iskolák így vagy úgy felfűtésre szorulnak.

A Belügyminisztérium szerint azonban hasonló rendszert alkalmaznak a Magyarországhoz hasonló klímájú Szlovákiában is, ahol június 30-áig tart a tanítás, és nem okoz gondot.

A minisztérium továbbá jelezte, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar kérésére módosításokat terveznek a beiratkozás és az érettségi vizsgák időpontjában. Az új tanév rendjét azonban még nem hirdették ki véglegesen.

Forrás: Index

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@Philip Marlowe: Napi Fülöpke... Köszönjük. ( siralmas vagy )
jáger laszló
A pedagógusok már készülnek
tanításra,
bértárgyalásra,
tüntetésekre
1 milliós fizetésre
...
Ismét mozgalmas 1 évük lesz
Panaszra nem lesz okuk!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Na, efftársak, jöhet a "tünci"! Végre valami, amihez értetek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.