Folytatódik a rekkenő hőség, de az ország egyes területein várható némi enyhülés.

Itt hozhat frissülést a zivatar a rekkenő hőségben – A hét végéig 40 °C közeli hőmérsékletek várhatók

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Ma főként az északnyugati megyékben és az ország északkeleti harmadán fordulnak elő zivatarok. Az északkeleti megyékben heves zivatar kialakulására is van esély. Éjszaka a Dunántúl nyugati és déli tájain újabb zivatarok fordulhatnak elő, amelyek reggelre szűnnek meg, ezt követően nem várható zivatar.

A cellákat felhőszakadás (ált. 20-40 mm, egy-egy helyen ennél több is), viharos széllökések (~60-90 km/h), jégeső (néhol esetleg 2-4 cm) kísérheti. Északkeleten, heves zivatar esetén van esély 90 km/h-t meghaladó széllökésre is.

A napi középhőmérséklet az ország nagy részén 25, 26, a déli tájakon és városi környezetben 27, 28 fok körül alakul. Egy súroló hidegfront hatására északkeleten mérséklődik a meleg, 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet.

Itt hozhat frissülést a zivatar a rekkenő hőségben – A hét végéig 40 °C közeli hőmérsékletek várhatók

Illusztráció: Met.hu

Általában sok napsütésre számíthatunk, de már nagyobb területen lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés. Elszórtan – legnagyobb eséllyel és számban az Alpokalja térségében és északkeleten – várható zápor, zivatar. Utóbbi területen heves zivatarok is kialakulhatnak! Egyre nagyobb területen megélénkül az északnyugatira forduló szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 29 és 36 fok között alakul. Késő estére 20 és 26 fok közé hűl le a levegő.

A felhők jórészt feloszlanak, inkább csak kisebb körzetekben lehet felhős az ég. A záporok, zivatarok is nagyrészt elülnek. A légmozgás mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalban 16 és 23 fok között alakul.

Csütörtökön reggel a keleti tájakon lehetnek felhős tájak, és ott egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Másutt, illetve a nap további részén többnyire derült vagy kissé felhős, száraz időre van kilátás. Az északi, északkeleti szél mérsékelt marad. Délutánra 29 és 35 fok közé melegszik fel a levegő.

Pénteken napos idő várható általában kevés felhővel, de északnyugatra besodródhat délután zivatarfelhő, amelyből egy-egy helyen zápor, zivatar is előfordulhat. Este fátyolfelhőzet érkezik. A déli, délnyugati szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban 16, 24, délután 29, 36 fokot mérhetünk.

Forrás: Met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.