Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú, azaz narancs színű riasztást adott ki a fővárosra, valamint Fejér és Pest vármegyék egyes járásaira – közölte az OMSZ.

Felhőszakadás: másodfokú riasztást adtak ki BudapestreMTI/Mihádák Zoltán

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint ezekben a járásokban a következő órákban az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat közölte: szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához,

összességében szórványosan lehet zivatarokra számítani, ugyanakkor az ország bármely pontján megjelenhetnek. Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, és 25-35 milliméter, de egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat. Kisebb eséllyel átmeneti viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz. Szombat estétől, késő estétől jelentősen csökken a zivatarok esélye.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul.

Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Frissítés:

Visszavonta a felhőszakadás veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt.

A meteorológiai szolgálat szombat reggel a fővárosra, Fejér és Pest vármegye egyes járásaira adott ki másodfokú riasztást felhőszakadás veszélye miatt. A másodfokú riasztásokat azonban visszavonták, de az ország középső részén továbbra is érvényben van az elsőfokú (citromsárga) riasztás.

A meteorológiai szolgálat közölte: a kiterjedt záporos, zivataros csapadékrendszer szombaton a nap első felében várhatóan fokozatosan veszít intenzitásából. "A légköri feltételek azonban ezt követően is alkalmasak lehetnek további cellák kipattanására, jellemzően már csak izolált formában, szórványosan az országban" – írták. Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, és 25-35 milliméter, de egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat. Kisebb eséllyel átmeneti viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz.

Szombat késő estétől a zivatarok várhatóan lecsengenek. Vasárnap főként már csak az Északi-középhegység, illetve az Alföld keleti, délkeleti tájain mutatkozik nagyobb esély néhány zivatarcella kialakulásához, amelyek estére mindenütt lecsengenek – írták.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.