Lakásukra felvett hitelből vesznek állampapírt tehetősebb honfitársaink.

Spekulációra használják jelzáloghiteleket a gazdag magyarok

A gazdagok ezen is nyernek, a szegények egyre nehezebben élnek. Forrás: Pixabay

A szegényebb magyarok viszont egyre nagyobb adósságba keverednek az idén, megélhetésük érdekében – írja a Bank360.hu.

A babaváró támogatás igénylése jövőre a töredékére eshet, magával rántva a lakáshitelezést is. A magas lakásárak és hitelkamatok miatt sokan elhalasztják a lakásvásárlást. Bár a támogatott hitelek iránt lenne kereslet, azonban a maximális összeg kihasználása mellett is szükség van piaci lakáshitel felvételére az otthonteremtési célok elérése érdekében.

Az eddig folyósított hitelek eloszlása alapján a babaváró hitel esetében a bankok 30–50 százalékos visszaesésre számítanak jövőre. A babavárót sok esetben a jelzáloghitel mellé veszik fel, így a jelzáloghitelek visszaesése részben a babaváró hitelek csökkenését is maga után vonja – írja a 24.hu. Egyelőre nem látni problémákat a vállalt gyermekek teljesítésében egyik családtámogatási programnál sem, ugyanakkor a bankok a válást, mint a támogatás egyik feltételének nem teljesülését nagyobb kockázatnak tartják, ugyanis ekkor egy összegben esedékessé válik az addig kapott kamattámogatás.

A bankok megerősítették, a szabad felhasználású jelzáloghitelek felfutása mögött befektetési célok állnak. Ezeket a hiteleket az intézmények egy szűk köre kínálta, kizárólag prémium banki ügyfelek igényelték, és az érdeklődés csak rövid ideig tartott. Több bank is igyekezett tudatosan távol maradni ennek a hitelkeresletnek a kiszolgálásától, ugyanis a bank számára sem kedvező, ha egy 20 éves futamidejű hitelt 3–4 év múlva előtörlesztenek

– derül ki a Bank360.hu írásából.

Az átlagosan 10 százalék körüli kamatú szabad felhasználású jelzáloghitelből akár 16 százalékos kamatú Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) vásároltak sokan úgy, hogy egy értékes ingatlan volt a fedezet. Az újonnan kihelyezett szabad felhasználású jelzáloghitelek szerződéses összegének medián értéke a korábbi években megfigyelhető 9 millió forintról 13 millió forintra emelkedett 2023 második negyedévére, míg a szerződések legnagyobb értékű tíz százaléka esetében ennél jelentősebben, 23-ról 44 millió forintra nőtt a hitelösszeg.

A személyi kölcsönök esetében egyes bankok szigorítottak a minimálisan elvárt jövedelemben, mégis valamennyien erőteljes keresletről számoltak be az elmúlt félévben. Az igénylések számában nem látni csökkenést, azonban az átlagos hitelösszegek mérséklődtek.

Ez arra enged következtetni, hogy a gyengébb hitelképességű ügyfelek a mindennapi megélhetésükre igénylik ezeket a kölcsönöket. Az ügyfelek számlaforgalmát vizsgálva látják azt is, hogy egyre több ügyfél feléli a jövedelmét, és a hitelkártya-használatban is látni emelkedést.

Forrás: Bank 360, 24.hu
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Maguknak találják ki ezeket a lehetőségeket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.