A magyar kormány új rendeletet hirdetett meg, amely meghatározza a háztartási méretű napelemes kiserőművek (napelemes rendszerek) üzemeltetőinek éves szaldó elszámolását – írta meg a 24.hu.

Hivatalos: így alakul a napelemes áram éves elszámolása

Fotó: Pixabay

A rendelet alapján az áramkereskedő cég éves szaldó elszámolást alkalmaz a kiserőmű üzembe helyezését követő 10 évig, vagy akár bővített háztartási méretű kiserőmű esetén annak egészére a névleges hatásos teljesítményének bővítésétől kezdve.

Ez az előírás a 2023. szeptember 7-ig benyújtott igények alapján legkésőbb 2026. január 1-ig alkalmazható az újonnan üzembe helyezett napelemes rendszerekre és bővítéseikre.

Ha az üzembe helyezést követően 10 év telik el 2023. december 31-ig, az elszámolási időszak utolsó napjától 2023. december 31-ig szaldó elszámolás alkalmazható az áramkereskedő cég által hálózatba betáplált és vételezett villamos energiára.

Azoknál a háztartási napelemes rendszereknél, ahol az áramkereskedő nem alkalmazza az éves szaldó elszámolást 2023. szeptember 7-én, az elszámolásra a felek megállapodása irányadó lesz.

A 24.hu szerint a kormány közölte, hogy 2024. januártól az ország nagy részén feloldják az új napelemes rendszerek betáplálási korlátozását, amely tavaly október 31. után történt lakossági igénybejelentésekre vonatkozott. Azonban az ország 7-8 százalékán továbbra sem lesz lehetőség a villamosenergia-rendszerhez való csatlakozásra új napelemes kiserőművekkel. Az átvételi árról szóló konkrét részleteket még nem hozták nyilvánosságra, de azt közölték, hogy a háztartási méretű kiserőművek az áramot a paksi atomerőmű áramárán veszik majd.

Forrás: 24.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Majd kiszámlázzák különadóként amit most visszaléptek.
Rohadt tetvek ezek bármire IS képesek.
De a ' le számolás ' meglesz ne aggódjon az miatt senki , hogy nem.
csak úgy....
@Maccska: na mesélj te tudálékos idióta,hogy nálunk mi van! :) ne tartsd vissza magad..
csak úgy....
@Maccska: ...vagy már megint csak hazudni akartál egy nagyot németországról ,te tudatlan kecsketoszó? :)
ómió
Hát, nem "tettek keresztbe a népnek", ahogy azt az efftársak szoktak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.