Mindössze kilenc nappal a tényleges tanévkezdés előtt, augusztus 22-én jelent meg a Magyar Közlönyben a szeptember 1-jén kezdődő 2023/24-es tanév rendje.

Brutális melegben is iskolába kényszerítheti gyerekeinket Pintér Sándor minisztériuma

Egyre jobban kapkodnak. Forrás: Pixabay

Tavaly már július végén, 2021-ben június elején kihirdették a szeptembertől esedékes menetrendet– írja a 444.

Idén az oktatási intézményeknek néhány nappal az első becsöngetés előtt azonban fogalmuk sem volt, mire készüljenek.

A tanév sarokpontjait rögzítő rendelet megjelenésére az iskolákban már egy sor olyan adminisztratív, az oktató-nevelő munkát előkészítő feladatot elvégeztek, amihez jó lett volna tisztában lenni azzal, hogyan fog kinézni a tanév.

„Az, hogy a rendelet most jelent meg, az mutatja, hogy kapkodnak, olyan döntéseket hoznak, amelyeknek egyelőre nem látszik a következménye” – magyarázta a 444-nek Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja.

A rendeletből többek közt kiderült:

2023/2024. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2023. szeptember 1. (péntek), utolsó tanítási napja 2024. június 21. (péntek).

Az őszi szünet 9 napos lesz, október 28-án, szombaton kezdődik, a szünet utáni első tanítási nap: november 6., hétfő.

A téli szünet 17 napig tart, december 22-én, pénteken kezdődik, a szünet után január 8-án, hétfőn kell először iskolába menni. Az első félév 11 nappal később, január 19-én ér véget.

Látszik, hogy a 2023/24-es tanévben is kitolódik a téli szünet, ahogy idén már a nyári vakáció is később kezdődik (tavaly még június 15-ig tartott a tanítás).

„Lehet vitatkozni azon, hogy mennyire jó, ha a gyerekek két és fél hónapig nem járnak nyáron iskolába. Vannak, akik azzal érvelnek, hogy ez túl hosszú idő. Azzal is lehet érvelni, hogy például Németországban is rövidebb ideig tart a nyári szünet, jobban belelóg a nyárba a tanítás. Csakhogy ez az érv nem veszi figyelembe, hogy a magyar iskolaépületek többsége egyszerűen alkalmatlan arra, hogy a nyári melegben ott gyerekeket tanítsanak egész nap”

– mondta Komjáthy. A zömmel a hatvanas-hetvenes években, hatalmas ablakfelületekkel épült iskolákban légkondicionálás ugyanis nincs. Így az épületek rettenetesen fel tudnak melegedni, pláne, hogy egyre hamarabb és hamarabb érkeznek meg hazánkba is a hőhullámok.

Tíz nappal a tanévkezdés előtt 1600 betöltetlen pedagógus-álláshelyre kerestek munkaerőt. A helyzet annyira szorongató, hogy még a fideszes kormány által gründolt Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint is országos tanárhiány van. Ehhez képest Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt magyarázta, hogy nálunk az egy tanárra jutó diákok száma az uniós átlagnál is kedvezőbb.

Komjáthy Anna szerint

„Van olyan intézmény, ahol az alsós tanítónak már most jelezték, hogy felső osztályban fog tanítani, bár azt nem mondták meg, hogy hányadik osztályban” – hozta fel példaként.Bár persze fel lehet tölteni darabra a pedagógusok létszámát az oktatási intézményekben, ez nem jelenti azt, hogy minden énekórát ilyen szakirányú pedagógus tart majd, vagy fizikában jártas tanár tartja a fizikaórát. Márpedig ez lenne a fontos, nem az, hogy a létszám jelentésben ki legyen minden sor pipálva. Amit most látunk, az nem jelent semmit. Szeptember 15. és 29. közt kell majd nyilatkozni arról, hogy az új törvény hatálya alatt is folytatják-e a munkát a pedagógusok” – magyarázta.

Forrás: 444
Fotó: Pixabay

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Én meg majd kiveszem, ha túl meleg lesz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@Designer: 14.17

Pénteken már csak 28 fok lesz, viszont elvette a család utolsó hétvégéjét egy hosszú víkendre. Sekély e kéj (by József Attila)
Nyírfa
@sgl: 14.28

De tenger! És tudod, milyen Orbán, majd terjeszkedik, sunyin, apránként, ahogy szokta. Szólni kéne a horvátoknak, hogy, ha nem vigyáznak, volt tengerük, nincs tengerük. Látták vajon a Szegény Dzsoni és Árnikát? Nézzék csak meg, tanulságos! :)
rücsü41
Olajos Pintér Sanya bácsi most egy új módszert teszteltet az iskolákkal azt ,hogy nem a gyerekek egészségi állapotát , az időjárás körülményeit veszik figyelembe az iskolai oktatás megkezdésekor, hanem a naptári idő pontot, mert azt betartani nagyon fontos, mert azt törvény szabályozza, és egy rendőr a törvénytől soha nem tér el, mert az akkor minimum szabálysértés!Közbe hogy a gyerek mint a grill csirke megsül az iskolába, az csak egy mellék eredmény aminek még hasznát veheti a kormány, mert grillen sütött gyerekek még úgy sem szaladgáltak a világban és ez akkor világ szenzáció is egyben.Egészségügyünk felkészült már erre az esetre is?Nem!Van már váró lista, egy év!Akkor az új módszert halasszuk el?Ne , már mindegy!Már előre is gratulálok, ez már a Holdról is látszani fog!
balos
@rücsü41: Hát csók gyerek után már egyből a grill a következő nemzethy megmérettetés!Viszont örülök,hogy simán a futottak még kategóriában végezteünk sportolóinkkal!Ehhez képest az evezőseink olyam magasságban voltak,hogy az atlétikusok,csak távcsővel láthatták az eredményüket!Mindenesetre a VAK_világ láthatta a fejlővést!Szegényedünk,de az "uri" hobort jól fizet a "munkanélküli" nerlovagok és lovagináknak!
balos
Azt még hozzá teszem,hogy vannak óvodák ahol kivitték a gyerekeket az udvarra a 35 fokba,mert bent a óvi épületében 36c volt!Télen vajon mit talál ki az olajszőke maffiozó?
ómió
Pedig bután hagyva őket "sokkal jobb efftársak" lehetnének!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.