A Fidesz korrupt, de nem Orbán a legrosszabb, Mészáros Lőrinc nem saját erejéből gazdagodott meg – megosztó véleményeket mutat be a Publicus legújabb felmérése.

Publicus: még a fideszesek közel felének is feltűnik a NER-es korrupció és rongyrázás MTI Fotó: Beliczay László

A Publicus Intézet a Népszava.hu kérésére végzett felmérést egy ezerfős mintán, ami a magyarországi felnőtt népességre életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív. 

Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek mindössze 10 százaléka tartja Mészáros Lőrincet olyan sikeres üzletembernek, aki nagyrészt saját tehetségének, szorgalmának köszönheti a vagyonát.

További 23 százalék inkább azzal a megállapítással ért egyet, hogy Mészáros javarészt politikai hátszéllel gazdagodott meg, azonban ezzel „hasznos politikai küldetést teljesít, szükség van nemzeti nagytőkére”. A válaszolók 10 százaléka más hangsúlyokkal, de bizonyos szempontból hasonlóan vélekedik: szerintük zavaró és dühítő a jelenség, ám szükség van a nemzeti nagytőkére, Mészáros Lőrinc afféle szükséges rossz.

A legnagyobb csoportot (44 százalék) ugyanakkor azok alkotják, akiknek lesújtó a véleményük Mészáros személyéről és teljesítményéről is: ők úgy ítélik meg, hogy a „Fidesz-kormány lopásainak tehetségtelen haszonélvezője pozitív gazdasági, politikai szerep nélkül, egy stróman”.

A többség (52 százalék) nagyon jellemzőnek tartja a kormányközeli elitre a luxust, a rongyrázást, 24 százalék szerint ez „inkább jellemző”. Erős kisebbségbe szorultak azok, akik úgy vélik, hogy ez „inkább nem jellemző” (10 százalék), vagy „egyáltalán nem jellemző” (8 százalék).

Még a fideszesek 44 százaléka is társítja a luxust és a rongyrázást a kormányközeli elittel: a bizonytalanok körében ez az arány 84 százalék, az ellenzékiek körében 93 százalék.

Érdekes jelenség, hogy a megkérdezettek 61 százaléka a Fidesz gazdasági elitjét gazdagabbnak látja, mint a korábbi kormányokhoz kötődő gazdasági elitet. 23 százalék úgy véli, hogy nincs különbség, míg egy szűk réteg (5 százalék) egyenesen azt állítja, hogy a mostani elit kevésbé gazdag, mint a korábbi volt. Politikai hovatartozás alapján ezúttal is erősen szórnak a vélemények.

A magyar szavazók túlnyomó többsége (77 százalék) szerint nem szabad beletörődnünk abba, hogy a korrupciót a politika természetes részeként mutatják be nekünk.

Ugyanakkor hasonló arányban (74 százalék) az emberek azt is hozzáteszik, hogy a korrupciónál vannak ma jóval nagyobb problémák Magyarországon. A megkérdezettek 58 százaléka úgy tapasztalja, hogy a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása során sokkal nagyobb összegeket érintő korrupció zajlik, mint a korábbi időszakokban. Mondani se kell: erről homlokegyenest mást gondolnak a kormánypárti és az ellenzéki szimpatizánsok. Elgondolkodtató, hogy az ellenzékiek 76 százaléka – miközben elítéli a súlyosnak minősített fideszes korrupciót – úgy érzi, „túl sok korrupciós ügy van, már nem tudok rájuk figyelni”.

A Publicus Intézet megkérte a válaszadókat, hogy 1-től 10-ig terjedő skálán jelöljék meg, mennyire tartják korruptnak az adott politikust vagy pártot.

(Minél magasabb a pontszám, a közítélet annál erősebb korrupciót jelez.) A vezető fideszes politikusok közül Rogán Antal (7.6) és hajszállal Lázár János (7.1) is megelőzte Orbán Viktort (7.0), akit Szijjártó Péter (6.7) követ. A DK-s Gyurcsány Ferenc (6.1) és Karácsony Gergely főpolgármester (5.6) ennél lényegesen kedvezőbb értékelést kapott.

A pártok közül a megkérdezettek szerint a Fidesz (7.3) a leginkább korrupt. A kormánypárt után – jóval alacsonyabb korrupciós mutatóval – az MSZP (6.3), a DK (6.1), a Jobbik-Konzervatívok (5.8), végül pedig a Momentum (5.3) következik.

Forrás: népszava.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Akkor az őrnagyagyás, ómió, namely, shikari, pegeró..., még a fideszes átlagnál is butábbak.
Aki Én
Akkor az őrnagyagyás, ómió, namely, shikari, pegeró..., még a fideszes átlagnál is butábbak.
DR PRÉDlKÁTOR
A mészáros mellett ki az a nő? Csak nem az andika??? Ha igen, akkor úgy látszik, nagyon megöregedett...
namihami
Vajon, mégis mi lehetett az a dolog, ami feltűnhetett nekik? Az a néhány csip-csup apróság, ami alig látszik?
ómió
A Publicusos efftársak testületileg így hazudják!?
Aki Én
@ómidióta a bolsi csicska: Ne aggódj faszparaszt, nem tartozol közéjük. Te a butábbak táborát erősíted keményen.
Neked minden hazugság, amivel nem tud mit kezdeni a bolsi pofád. De akkor miért nem kussolsz ilyenkor?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.