Úgy tűnik, hogy a külgazdasági és külügyminiszter kissé el van tájolva. 

Oroszország nem ért egyet Szijjártóval – Jól helyretették a külügyminisztertSzijjártó Péter/Facebook

Mint ismert, Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbb az orosz olajjal és földgázszállítással szembeni kitettség csökkentéséről beszélt. Erre reagáltak most sorban az orosz energiaszektor vezető szakértői, és ők közel nem így látják a helyzetet – vette észre a 24.hu.

Sztanyiszlav Mitrahovics, a Kremlhöz közelálló Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány neves szakértője kiemelte a Barátság-kőolajvezeték déli ágának jelentőségét, amely az orosz kőolaj Magyarországra, a Cseh Köztársaságba, Szlovákiába és Szerbiába történő szállításának elsődleges útvonalaként szolgál, magyarországi és horvátországi tranzitforgalommal. Megjegyezte, hogy a horvátországi terminál kapacitása korlátozott, és bővítésre szorul, hogy kielégíthesse Magyarország és Szlovákia nyersolajszükségletét.

Az átbocsátási kapacitás növelése helyett Horvátország úgy döntött, hogy megemeli a szénhidrogének szállításának költségeit. Ezzel a lépéssel

Magyarországnak gyakorlatilag nincs más választása, mint hogy továbbra is az orosz olajra támaszkodjon, annak ellenére, hogy az Európai Unió nyomására diverzifikálja energiaforrásait

– magyarázta Mitrahovics.

Igor Juskov, a Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány elemzője hangsúlyozta, hogy Magyarországnak jelenleg nincs életképes alternatívája az orosz energiaforrásokkal szemben.

Tisztázta azokat a mechanizmusokat, amelyeken keresztül Magyarország orosz gázt kap, többek között Ukrajnán és a Török Áramlat gázvezetéken keresztül.

„A Gazprom és a Naftogaz közötti, 2024 végén lejáró szerződés felmondása nem lesz negatív hatással Magyarországra. Ha azonban bármilyen fennakadás következik be, például az orosz gázszállítások blokkolása, Magyarország nehéz energetikai helyzetbe kerülhet” – jelentette ki Juskov.

Ha Ukrajna leállítaná az orosz olaj tranzitját, vagy jelentősen megemelné a tranzitköltségeket, Magyarország kénytelen lenne Horvátországon keresztül drágán vásárolni az olajat, vagy harmadik országokból importálni, ami még magasabb költségeket eredményezhetne.

E megfontolások fényében Juskov azt mondta, Budapest számára gazdaságilag ésszerű, hogy Oroszországtól vásároljon olajat és gázt. Ennél kedvezőbb feltételek jelenleg nincsenek Magyarország számára.

Forrás: 24.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Amikor már a haverok is meghazudtolják őket...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Az efftársi félkegyelműség képtelen Szíjjártót megérteni!?
Aki Én
@ómió: @Őrnagy: @Philip Marlowe: Látom megint nem tudjátok értelmezni a hírt. De szarni rá, itt vagyok nektek én. Önzetlenül segítek, kiemelem a lényeget. Na, nem mintha így megértenétek, de hát ilyen vagyok.

,,Mint ismert, Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbb az orosz olajjal és földgázszállítással szembeni kitettség csökkentéséről beszélt. Erre reagáltak most sorban az orosz energiaszektor vezető szakértői, és ők közel nem így látják a helyzetet.
Magyarországnak gyakorlatilag nincs más választása, mint hogy továbbra is az orosz olajra támaszkodjon,
magyarázta Mitrahovics."
Aki Én
@KisTehen: Ki az a ,,ti"?
És miért? Mert segítek szellemileg képtelen elvtársaidnak? Ezt jobb helyeken megköszönik.
Aki Én
@KisTehen: ..ti itt a Propelleren betegek vagytok?
Igen, tudom.
csak úgy....
@KisTehen: viktornak több szotyi van a zsebében,mint neked ész a buksidban!
ómió
@Aki Én: "Pepitában" nem ugyanazt mondta Szijjártó is!? Ti, bolsi idióták már ennyit se értetek!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.