Méltatlanság miatt kizárták Szabó Bálintot a szegedi közgyűlésből.  Botka László polgármester utóbb kihirdette, hogy Szabó képviselői mandátumtól való megfosztásáról egyhangúlag szavaztak, vagyis nem volt vita a Fideszes és a baloldali képviselők között. Szabó Bálint júniusban szabadult a börtönből, tavaly szeptemberben azért tartóztatták le, mert a miniszterelnök autókonvojához túl közel hajtott, nem tartotta be a megfelelő követési távolságot. 

Zárt ülésen tárgyalt a szegedi közgyűlés Szabó Bálint önkormányzati képviselői méltatlanságáról pénteken. Szabó tavaly szeptember 21-én üldözőbe vette Orbán Viktor konvoját a Nagykőrösi úton és egy rendőri intézkedést is akadályozott, amiért a Fővárosi Törvényszék másfél év börtönbüntetésre ítélte négy évre felfüggesztve. Így az önkormányzati törvény szerint „méltatlan” a mandátumához, hiszen „szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték”. Ezen az ítélet felfüggesztett mivolta sem változtat.

Szabó Bálint hét és fél hónapot töltött letartóztatásban, június legvégén szabadult az előzetesből. Végül egy év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték, amit négy évre függesztettek fel.

Botka László keményen beszólt Szabó Bálintnak, akit kizártak a szegedi közgyűlésből: "Úgy látom, idegállapotban van, ilyenkor szokta magát elrabolni”

Fotó: Facebook/Szabó Bálint

A pénteki ülésen a napirendekhez a közgyűlés elején Szabó rendre hozzászólt, ezek olykor személyeskedésbe mentek át. Amikor egyre hevesebbé vált a szóváltás, az ülést vezető Botka László ügyrendi szavazást rendelt el, hogy Szabó Bálint ne szólhasson a hátralevő napirendekhez.

Ezt végül megszavazták, de technikai szünetet kellett elrendelni, hogy végül visszaálljon a rend – áll az erről szóló tudósításban.

A képviselő ezután újra fel akart szólalni, de Botka László nem adott neki szót, kikapcsolták a gépét. Mikor később megint szót kapott, azt mondta, hogy a polgármester mutassa be az írásos ítéletet. „Semmi sem változott az elmúlt egy évben, azt leszámítva, hogy kijöttem a börtönből” – jegyezte meg, amikor már újra működött a mikrofonja, majd azzal folytatta, hogy szerinte az önkormányzat mindent pénzzé tesz és elad, a befolyó összeget meg a hatalma fenntartására fordítja. Később is csak elvétve kapott szót Szabó, majd amikor reklamált, Botka László megjegyezte:

Úgy látom, idegállapotban van, ilyenkor szokta magát elrabolni

– utalva ezzel Szabó 2021-es ügyére, amikor szerinte egy hétfős csapat rabolta el őt, majd a makói tanyavilágban a cipőfűzőjénél fogva kikötötték egy égő szalmabálára, és azzal is fenyegették, hogy „éjfélre Romániába kell érnie”, ellenkező esetben a „olyan dolog fog történni, amit nem szeretne senki a családjának”. A rendőrség szerint semmi ilyesmi nem történt.

Az önkormányzati törvény szerint, ha egy képviselő szándékosan bűncselekményt követ el, és emiatt jogerősen elítélik, akkor méltatlanná válik a posztjára. Így aligha vitatható a szegedi közgyűlés pénteki döntése. Ha azonban a határozatot az érintett megtámadja, tovább gyakorolhatja képviselői jogait addig, amíg az ügyben nem lesz jogerős döntés.

Szabó ügyét zárt ülésen tárgyalták, de a képviselő a Facebook-oldalán élőzte az egészet. Elmondta, perújítást kezdeményezett, mert kényszer alatt vallott, az ítéletről papírt nem kapott, mindent és mindenkit elveszített az eljárás során. Arra kérte a képviselőket, hogy gondolják át a döntést, mert vissza fog rájuk ütni, ha kiderül, hogy ártatlanul ítélték el.

Ez egy országos közügy, ami arról szól, hogy ha szembe mész Orbán Viktorral, akkor úgy járhatsz, mint Szabó Bálint

– mondta.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
NKF
Még a Botkába van egy kis vitamin de a szabó egy köcsög f@sz
jáger laszló
Botka Orbán helyett is bosszút állt az extrém képviselőn!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
jáger laszló
Gyurcsány önbírálatot gyakorolt Őszödön zárt körben,majd ezek után a 2008s világgazdasági válság idején a gazdaság nem volt a csúcson Mondhatni a szakadék szélén táncol!!
Mondjuk ez is Gyurcsány ME-ségéhez tartozik egyebek között!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
@Virág Árpád: Hol van Botka 3 millás rolexe rogán cilike 20 milliós kütyüjéhez képest. Egy-egy alkalommal többe kerül a ruházata, mint Botka három rolexe. Orbán rasiról már nem is szólva.
Virág Árpád
@Maccska: Annak te meg ne magyarázd! Idióta! Lüke! Nem érti ezt! Azt se tudja, hogy most éppen Orbán-, vagy Gyurcsány-fóbiás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.