Dócs Dávid képviselő a Mi Hazánk pártból a kultúráért is felelős minisztert kérdezte arról, hogy tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart? A formáció a Böiler nevű, balos szkinhed zenekar frontemberével, Riger Jánossal lépett fel közösen, aki dalában a rendőrség elleni fellépést szorgalmazza – írja a Blikk.

Bepanaszolta a Mi Hazánk a Carson Coma zenekart
Fotó: Facebook/Carson Coma

A szélsőjobboldali képviselő elpanaszolta, hogy a Carson Coma együttes az elmúlt években közel 10 millió forint állami támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alapból, amelynek kezelője (Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő) „a nemzeti és az egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint a hazai és határon túli terjesztésének támogatása” céljából jött létre.

A Mi Hazánkos ezután idézett a magát vállaltan az „antifa” gondolatokkal szimpatizáló Böiler együttes „Rendőrökön bosszút állni” című számából:

„Jó volna egyszer bosszút állni, / Rendőrökbe kést szurkálni. / Gyűrűs kézzel pofán b*szni, / Dögöljön meg mind!”.

Ezután még kegyeletsértéssel felérő módon összemosott a dalszöveggel egy januári rendőrgyilkosságot, meg egy februári utcai balhét, ami során külföldiek vertek meg egy széljobbos jelképeket viselő magyar állampolgárt. Dócs szerinte ezen események fényében különösen érthetetlen, hogy a kormány anyagi támogatást biztosított egy rendőrgyilkosságra felbujtó énekessel együtt fellépő zenekarnak.

Csák János miniszter megbízásából Vitályos Eszter államtitkár felelt a kérdésre, aki két részre bontotta válaszát. Elmagyarázta a képviselőnek, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 30 éve működik elkülönített állami pénzalapként. Döntési mechanizmusa a társadalmi részvétellel kialakított kollégiumi rendszeren alapszik. A támogatások az ötöslottó-játékadó 90%-ából, valamint a szerzői és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezelésére vonatkozó törvény rendelkezései alapján a közös jogkezelők által kulturális célú felhasználásra átadott jogdíjbevételekből jön össze. A Carson Coma az elmúlt években összesen 10 500 000 forint támogatást kapott.

Ettől különválasztotta a Böiler nevezetű együttes kapcsán felvetetteket az államtitkár. Jelezte, hogy a zenekar számának idézett szövegével kapcsolatban határozott álláspontja, hogy senkitől nem elfogadható magatartás az uszítás, sem a művészetben, sem a sporteseményeken, sem a társadalmi életben. „A kérdése tehát bizakodással tölt el, és pártja jövőbeli magatartásának irányaként értelmezem” – cirógatta verbálisan az árulkodó mi hazánkos buksiját a fideszes államtitkár.

Forrás: Blikk

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Bayer: "Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön.”

Petőfi: "Akasszátok fel a királyokat"

Melyiket kéne tiltani?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.