Azonnali jogvédelem keretében tiltotta meg az államnak a Fővárosi Ítélőtábla szerdai végzésével, hogy több pénzt emeljen le Budapest számlájáról, mint amit forrásként biztosít a városnak. A hírt közölte Karácsony Gergely főpolgármester szerdán közösségi oldalán.

Kihúzta nyakát a hurokból Karácsony – így örül most Budapest főpolgármestere

Karácsony Gergely ütközetet nyert. Forrás: Facebook

Azt írta, hogy érvényt szereztek a budapestiek akaratának, a bíróság azonnali jogvédelmet adott Budapestnek a kormányzattal szemben.

A Budapest-ellenes kormányzati sarcpolitika igazságtalan és káros. Most már arról is bírósági papírunk van, hogy nagyobb sérelmet okoz a közérdeknek, mint amekkora előnyt a kormányzat remél tőle

– tette hozzá.

„Elmondtuk már sokszor: ez a kormány az elmúlt években több mint 220 milliárd forintot vett el Budapesttől, több sarcot kell befizetnie a az államnak, mint amennyi támogatást kap, vagyis Budapest finanszírozza a kormányt, és ez tarthatatlan. A bírósági végzés az azonnali jogvédelem elrendeléséről azon alapul, hogy a kormányzati elvonás a közérdek súlyos sérelmével jár. Erre mondtuk: a kormányzati sarcpolitika Budapest-ellenes politika” – fogalmazott.

Érvényesítettük hát a bíróságon a budapestiek érdekét, örömmel tölt el, hogy Magyarország, ha nyomokban is, de mégiscsak jogállamot tartalmaz. Érvényt szereztünk a Budapesti Lakógyűlésen szavazó budapesti polgárok akaratának is, amely szerint a város igazságtalan sarcot ne fizessen a kormánynak. Hát, akkor mostantól elvenni sem tudnak többet a központi költségvetés javára, mint amit kapunk onnan. A gazdasági válság idején sem szűnő kormányzati sarcpolitikával szembeni kiállással, a budapesti túlélőcsomag intézkedéseivel, valamint takarékos gazdálkodással a kormányzati ellenszélben is megőriztük a város működőképességét, és nem mondunk le a fejlesztéséről sem.

– írta Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely június 6-án jelentette be, hogy még aznap közigazgatási pert indít a Magyar Államkincstár ellen a Fővárosi Önkormányzat a szolidaritási adó miatt, azonnali jogvédelmet is kérnek. –

Többször elmondtuk, hogy nem csak erkölcstelen, de törvénytelen is ez a szolidaritási hozzájárulás. Nemzetközi egyezmények, az alaptörvény és az önkormányzati törvény is kimondja, hogy az önkormányzatok a kötelező feladataik ellátásához állami normatívára jogosultak és bevételüket nem lehet elvonni. Az idei mértéke ráadásul Budapest esetében 25 milliárddal magasabb, mint amit kap az államtól. Az idén Budapest által befizetendő 58 milliárd forint pontosan megegyezik azzal, ami Tiborcz Istvánnak jutott a Bethlen Gábor programból. Az azonnali jogvédelem keretében azt kérik a Fővárosi Bíróságtól, hogy jogerős döntésig ne vonhassa le a pénzt az Államkincstár a számláról azokat az összegeket, amellyel a központi költségvetést akarják finanszírozni

– mondta akkor.

A per dacára az államkincstár eddig minden alkalommal inkasszózott, eddig összesen 12 milliárd forintot. Ám miután nem volt pénz a főváros számláján, így ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy hitelt vettek fel a főváros nevében, aminek a kamata is magas, két számjegyű. Vagyis eddig az utolsó fillérig befizettették velük az összeget, idén eddig 39,3 milliárd forintot, „ebből nettóba két Lánchíd kijött volna" – idézi a Magyar Hang.

Forrás: Facebook, Magyar Hang
Fotó: Facebook

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
az is egy hungarikum, ahogy a magyar kormányzat "harcol" a magyarok fövárosa ellen!
nejlontacskó
@sgl: Pikónak van esze!
Gyurcsány pedig, számomra gyanús, mint Moszkvában a horogkereszt!!!
NKF
Ha ezt a süket faszt megválasztják jövőre főpolginak,megérdemli a főváros!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.