Csak éppen azok mérési listáján nincs rajta az akkuüzemekben használt több veszélyes anyag – írta meg a Népszava.

Népszava: alkalmatlan mobil laborokkal száll ki az akkuipari balesetekhez a katasztrófavédelem

A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Magyarországon az utóbbi időszakban komoly aggodalmak merültek fel az akkumulátorgyártással kapcsolatban, különösen a katasztrófavédelem, és az általuk nyújtott biztonság ügyén.

Kiderült, hogy a katasztrófavédelem mobil laborjai olyan helyzetekben is bevetésre kerülnek, ahol veszélyes akkuüzemi balesetek történnek, azonban meglepő módon ezek a laborok nem képesek a szükséges mérésekre.

A legutóbbi esemény, amely aggodalomra adott okot, a dél-koreai SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében történt tűzeset volt, ahol egy akkumulátorhulladék darálógép gyulladt ki.

A katasztrófavédelem mobil laborjai nem találtak veszélyes gázkoncentrációt, noha az eset valójában veszélyes anyagok szabadulásához vezetett. 

Az aggodalmakat tovább növeli az a tény, hogy a katasztrófavédelem mobil laborjai nem rendelkeznek akkreditációval, és nem szerepelnek a Nemzeti Akkreditáló Hatóság hivatalos listáján. Ez azt jelenti, hogy a végzett mérések hitelessége megkérdőjelezhető, és az eredmények nem alkalmasak az esetleges jogi eljárásokhoz.

A katasztrófavédelem ugyan megnyugtatta a lakosságot, hogy nincs veszély, de a számos incidens és a veszélyes anyagok jelenléte az akkumulátorgyártásban indokolttá teszi az alaposabb vizsgálatokat és hatékonyabb méréseket. 

Forrás: Népszava

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
A mérési listáján nincs rajta az akkuüzemekben használt több veszélyes anyag.

Hát éppen ezért a legmegfelelőbb. Amit nem mérnek az nincs. Oszt jónapot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Hát, ha "népszaváék valamit letesztelnek"...!
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:56 ☻ Szijjártó: Aki az akkumulátorgyártás ellen küzd, az a környezetvédelem ellen küzd!" Aki az akkumulátorgyártás ellen küzd, az a "mi fényes jövőnk ellen küzd! És aki a mi fényes jövőnk ellen küzd, az ellenség!" Mer' "sej a mi lobogónkat fényes szellők fújják", mi? A csuticigó valamikor effélét nyilatkozott: a külföldi hatalmaknak a földünkre és az alattunk lévő vízre van szükségük. Már akkor tudta, és most oda is adta! Rákosi is a ruszkiknál végezte, ez megilleti a reinkarnációját O1G-t is. Egy dagadt tökmag Tokmakban. Orbán Viktor memoárja. Alig várom. A rákos gyereket is úgyanúgy szereti majd az egyszeri debreceni mint az egészségeset, aztán lehet együtt menni kemoterápiára - nyilván magánba mert állami nem lesz. Nem csak Debrecen fog szívni, a szennyezés nem áll meg a város határán. Sőt lehet menni egyenesen a krematóriumba!
Eladott Ország
"Tehát a napi 40-60 ezer m3 nehézfémmel szennyezett víz a környezetvédelem. Legalább Debrecenben meglódul az ásványvíz eladás, mert csapvízet még a kutyának sem fognak tudni adni. Viszont ha azzal mosnak, akkor a villannyal spórolhatnak, még a pizsámájuk is világítani fog. Olyan szinten kifordítják a valóságot, hogy lassan meggörbül a tér-idő kontinuum is a mocskos hazugságaiktól. Az akkugyárak vízfelhasználása és villamosenergia-igénye mellett egyelőre kevés szó esik arról, hogy elsődlegesen ezek a gyárak felelnek majd a tönkrement akkuk ártalmatlanításért. Debrecenben a CATL gyár beindulása után pár évvel évi kb. 1 millió tonna akku-hulladék fog visszajönni, de Gödön, Iváncsán is hegyekben fognak állni a veszélyes anyagok. Ez az amiről kurvára próbálnak terelni, pedig ez a biznisz lényege. Semmiféle ártalmatlanítás nem lesz, szimplán itt hagyják a francba. Szijjáfrtó már erősen fontolgatja, hogy átköltözik Dunakesziről Göd-Újtelepre, hogy a kelő nap első sugarainál a Samsung akkumulátorok vidám csicsergését hallgathassa a gyárra néző ablakából. Akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében..."
atlatszo.hu/kornyezet/2022/05/02/akkumulatorgyartashoz-is-hasznalt-mergezo-oldoszert-talaltak-a-godi-kutak-vizeben/
"Pert nyertünk és kiderült: betemették a kutat, ami megmutatná, mérgezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár"
atlatszo.hu/kornyezet/2023/01/12/pert-nyertunk-es-kiderult-betemettek-a-kutat-ami-megmutatna-mergezi-e-a-talajvizet-a-godi-akkumulatorgyar/
ómió
@Eladott Ország: Mi történt, bolsiék ütődöttje!? Megint rád tört a gyagyaság!? Netán túl sokszor hallottad az akkugyár szót, ami teljes terjedelmében kibontotta benned az elmebaj összes velejáróját!? Szar ügy! És ott az elmeosztályon ezt már képtelenek rajtad visszafordítani!? Fel a fejjel, idióta! A Lenin Rendedre annál nagyobb sansszal pályázhatsz!
ómió
@Clavigo: Tükörbe nézve hirtelen mindig így riadsz, bolsiék idiótája!? És azonnal másra is hazudod!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.