Kedden változtathat a jegybanki alapkamaton a Monetáris Tanács.

A jegybank holnapi döntését minden magyar meg fogja érezni

25-50 százalékpontos kamatvágás jöhet. Forrás: Youtube

A lépés meghatározó a forint szempontjából is. Ha a vágás enyhébb lesz a vártnál, az tovább erősítheti a forintot, egy nagyobb alapkamat csökkentés viszont az ellenkező hatást érheti el – írja az Index.

A jegybank Monetáris Tanácsa fokozatosan csökkentette az effektív kamatot, ami a legutóbbi döntésnél 13 százalékon már összeért az alapkamattal, ezzel új korszakot nyitva.

A szakértők 25-50 százalékpontos kamatvágásra számítanak kedden.

Kamattartás esetén a forint akár jelentősebb mértékben is erősödhetne, míg az 50 bázispontos vágás nagyjából szinten tarthatja a jegyzést. „Természetesen egy 100 bázispontos vágás esetén komolyabb forintgyengülés indulna, de ilyen nagymértékű kamatvágásra nem látok esélyt jelenleg” – világított rá az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

Az, hogy az MNB végül lazít-e, és ha igen, mekkorát, abból a szempontból lesz jelzés, hogy mennyire fog a közeljövőben laza vagy szigorú politikát folytatni.

A kamatvágás mellett szól a:

· jelentősen javuló külső egyensúly,

· a hazai infláció érdemi enyhülése,

· relatív erős forintárfolyam

A kamatvágás ellen is szólnak érvek:

· a geopolitikai kockázatok,

· amely által az inflációs kockázatok erősödhetnek.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint a legnagyobb eséllyel a jegybank megpróbál egyensúlyt teremteni a jelenlegi pozitív helyzet és a kockázati környezet között, amelynek eredményeként végül 50 bázispontos kamatvágás mellett dönthet. Hiszen a hosszabb távú inflációs kockázatok és a rövid távú geopolitikai kockázatok együttese nem mutat egyértelmű javulást.

A legfrissebb hírek, miszerint egyre közelebb kerülhet Magyarország az uniós források legalább részbeni lehívásához, már önmagukban eltántorították a befektetőket attól, hogy a forint ellen fogadjanak, vagyis shortolják azt

– világított rá az ING vezető közgazdásza, aki szerint a lengyel választás kimenetelét is úgy fordította a piac, hogy beszűkült a fideszes kormány mozgástere, ami még inkább a kompromisszum és a megállapodás irányába viheti Budapestet

Forrás: Index
Fotó: Youtube

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Én máris érzem a döntés előszelét
Ez fájni fog,de nem biztos!!...
csak ennyi
barátilag
J,L
balos
Hát aki az infláció csökkenését "megérzi" az még életében nem szorult rá,hogy sorba álljon a leértékelt áruért!Ami 1 kibaszás,mert az első napon kifogynak a meghirdetett termékből!Amit napi szinten fogyasztunk az pedig olyan,mint a fehér holló,még senki sem látta leértékelésen!Pedig azoknak az ára inkább nő,mint csökken!A megfizetett próbavásárlók,meg inkább a kinai boltok szemetét vegyék és egyék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.