A kaszinókoncessziók révén pár év alatt milliárdossá tett Szalay-Bobrovniczky Kristóf fideszes honvédelmi miniszter hétfőn, Budapesten a magyar haderő ütőképessé és a hadiipar versenyképessé tételéről beszélt.

Békepárti fideszes miniszter szerint a megszorítások idején ütőképes haderőre és versenyképes hadiiparra kell a pénz

Miniszterúr egy német hadiipari bemutatón áll ki a béke mellett. Forrás: ARD

A fideszes szerint ez az ország biztonságának garantálása mellett a gazdaság növekedését is szolgálja – írta az MTI.

Szalay-Bobrovniczky a védelmi ipari beszállító-fejlesztési program konferenciáján, a „Bálna Honvédelmi Központban” a szokásos fideszes narratívát súlykolta. A közel tizennégy évvel ezelőtt megbukott kormány „elhibázott katonapolitikáját” tette felelőssé a Magyar Honvédség leépült állapota miatt.

Ezután a hét évvel ezelőtt, 2016-ban elindult honvédelmi és haderőfejlesztési programot fényezte. A 2015-ös menekültáradatról mintegy megfeledkezve Szalay-Bobrovniczky arról beszélt, hogy „mára a biztonsági helyzet megváltozott” és „folyamatos a migrációs nyomás az országon”.

Szerinte a „békepárti” fideszes rezsim haderő és védelmi ipar fejlesztéséről szóló, időben meghozott döntése mára helyzeti előnnyé, stratégiai lehetőséggé vált Magyarország számára.

A védelmi ipar fejlesztése érdekében számos nagyvállalattal kötöttek stratégiai megállapodást és hoztak létre vegyesvállalatot, például a Rheinmetall-lal, a Dynamit Nobel Defence-szel, az Airbus Helicopters-szel vagy a török Nurol Makinával.

A miniszter kiemelte: a cél az, hogy a magyar tulajdonú vállalatok minél nagyobb arányban tudjanak bekapcsolódni a védelmi ipari fejlesztésbe és termelésbe, és minél több magyar vállalat érjen el NATO-beszállítói minősítést, hogy szakértelmével, tapasztalatával, innovatív ötleteivel hozzá tudjon járulni a nemzeti ellenállóképesség növeléséhez.

Szalay-Bobrovniczky „jó példával elöl járva” meg is vásárolta a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárat, majd egy év múlva a HSC Aerojet Zrt.-t eladta a magyar államnak…

Beszállítófejlesztési program mellett támogató intézményrendszert is ígért a fideszes miniszter. A program pályázati rendszerben fog működni, a Focus Venture Zrt. kezelésében védelmi ipari tőkealap jön létre, a vissza nem térítendő támogatásokat pedig az N7 Zrt. keretein belül fogják kezelni.

Forrás: MTI
Fotó: ARD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.