Az Európai Bizottság friss előrejelzése szerint a recesszió után 1-2 évig fellendülés lehet, de túl sok jóra nem számíthatunk.

Az EU bejelentette: még durvább infláció jöhet Magyarországon

Fotó: 123rf.com

Magyarország gazdasága 2023 első felében továbbra is recesszióban volt, de az alacsonyabb nyersanyagárak és az enyhülő finanszírozási feltételek jövőre és azután is fokozatos fellendülést hozhatnak – állítja az Európai Bizottság (EB) szerdán közzétett gazdasági előrejelzésében. Az uniós testület szerint a magas infláció ugyan visszaszorulóban van, de az élénk bérnövekedés miatt várhatóan fennmarad az árdrágulás. A költségvetési hiány az előrejelzések szerint 2023 után is magas lesz, ami az elmúlt években meghozott tartós bevételcsökkentő intézkedések hatását tükrözi

- számol be a Népszava.

A magyar gazdaság négy egymást követő negyedévben zsugorodott, a reál-GDP 2023 második negyedévében 2,4 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A mérséklődéshez hozzájárult a magas infláció, a szigorúbb költségvetési és monetáris politika és a gyenge külső kereslet. A negyedéves GDP-növekedés a becsléssel összhangban a héten megjelent KSH-adatok szerint 2023 harmadik negyedévében pozitívba fordult, annak köszönhetően, hogy a mezőgazdasági termelés kilábalt a 2022-es súlyos aszályból, az ipari és az építőipari tevékenység pedig javult. A reál-GDP idén várhatóan 0,7 százalékkal mérséklődik az előző évhez képest, de 2024-ben 2,4 százalékra, majd 2025-ben 3,6 százalékra emelkedhet főként az alacsonyabb nyersanyagárak és a lazuló finanszírozási feltételek miatt.

Az EB szerint a foglalkoztatás 2023 első felében is rugalmas maradt, mivel a vállalatok a tartósan munkaerőhiányos környezetben nem szívesen bocsátottak el munkavállalókat. A munkanélküliségi ráta 2023 harmadik negyedévében 4,1 százalék volt, és az előrejelzések szerint a következő években nagyjából változatlan marad.

Az infláció jelentősen, 14,6 százalékra csökkent 2023 harmadik negyedévében és a következő hónapokban a bázishatások, az alacsonyabb nyersanyagárak és a gyenge fogyasztói kereslet miatt várhatóan ismét egyszámjegyű lesz. A magas bérnövekedés azonban várhatóan tartósan magasan tartja az inflációt. Az üzemanyagok jövedéki adójának 2024. januári emelése a becslések szerint 0,5 százalékponttal növeli az inflációt jövőre. Az áremelkedés üteme az előrejelzések szerint a 2023-as 17,2 százalékról 2024-ben 5,2 százalékra, 2025-ben pedig 4,1 százalékra csökken.

A javuló kilátások ellenére az Európai Bizottság továbbra is magas költségvetési hiánnyal számol: idén ezt a GDP 5,8 százalékára becsüli.

A vártnál magasabb deficitet főként a reméltnél alacsonyabb fogyasztási adóbevételek okozzák, valamint a magas kamatlábak és az infláció miatt magasabb kamat- és nyugdíjkiadások. A hiány 2024-ben és 2025-ben is a megengedett 3 százalékos referenciaérték fölött marad. Növelik a deficitet a 2019 óta tartó adócsökkentések valamint az ágazati adók és nyereségadók 2025-re tervezett fokozatos kivezetése.

A nagyon magas infláció miatt a GDP-arányos államadósság 2023. végére várhatóan 4 százalékponttal 69,9 százalékra csökken. Az adósságkonszolidáció az előrejelzések szerint ezt követően jelentősen visszaesik a tartósan magas hiány és a nominális GDP-növekedés lassulása miatt. Az adósságráta 2024-ben a GDP 71,7 százalékát 2025-ben pedig 70,3 százalékát éri el – olvasható az EB előrejelzésében.

Forrás: Népszava.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@KisTehen: Milyen üzletláncokról pofázol te ostoba barom? Ahol minden olcsóbb, mint a hazai CBA-ban?
Egyébként mindegyik a gazdád törvényei, intézkedései szerint működnek.
Te, hogy a faszba vagy ennyire buta barom?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@ómió: Egy melós a kormányra borította, mennyire ócskává tették a pénzünket – erre még Orbán is csak nézni tud. A MELÓS CIGIVEL A SZÁJÁBAN, A KORMÁNYT SZIDVA ÁTFÚRT EGY TÍZFORINTOST, AMI ÍGY FÉL ÁRON TÖKÉLETESEN HELYETTESÍTETTE A DRÁGA ALAPANYAGOT. NÉZZÉK CSAK:
www.facebook.com/tamas.fulop.585559/videos/317678044325730/?ref=embed_video&t=9
pbs.twimg.com/card_img/1725025299920723968/MxRvGXR8?format=jpg&name=small
Eladott Ország
@Menőmanó: ma, 10:36 ♦ Bajnai 265 forint-euró árfolyamnál adta át a cigány patkánynak az országot. Legyen ez az igazodási pont.
Az a miniszterelnök akinek kormányzása alatt az euró 300 forint felé emelkedik, nem tud kormányozni és ler kell mondania. ( Orbán 2008 április Parlament)
uploads.disquscdn.com/images/d5f8d8ec1d300ba64c841c90d5b358a5caee095533d089720f261a06fca3edd8.jpg?w=800&h=379
Namely
:D
Az Európai Bizottság szokásos gazdasági jelentései nagyon viccesek, tekintettel arra, hogy amióta az a nemes intézmény létezik, nem hozott még egyetlen olyan intézkedést sem, amelyik az európai versenyképességet, munkaerőpiacot, embereket, vagy egyszerűbben fogalmazva Európát szolgálta volna.

Úgy tesznek, mintha Magyarország bármit is számítana abban az egyenletben, ami az ő kezükben áll össze, és amely Európa folyamatos visszaszorulását hozza.

Magyar gazdaságról:
lehetne jobban is csinálni, de a Mi Hazánk kivételével még senkinek sem jutott az eszébe egy kézzelfogható programot letenni az asztalra.

"idén ezt a GDP 5,8 százalékára becsüli"
A német meg 4.5. Mindenki költekezik a jövő generáció pénzén. Nem az EB feladata lenne pl azt szorgalmazni, hogy ne legyen költségvetési hiány sehol az EU-ban? Ja, a lobbinak az nem érdeke.
Aki Én
@Eladott Ország: Tényleg döbbenet, hogy ez a tetves román cigány és bűnbandája mivé tette ezt az országot. És akkor jönnek az ilyen anyabaszó buta férgei a világnak, mint ez az elmebeteg @ómió: , és ugatnak.
Aki Én
@Namely: Ezzel együtt a Hihasznák és követőik a legostobábbak gyülekezete. Nem véletlen vannak nagyon kevesen.
ómió
@Aki Én: Bolsiék fajkreténje! Megint az agyi nullán vagy!? Na, de már évek óta ugyanitt tartasz!
@Eladott Ország: Bolsiék vezérkreténje! Valami elementárist sikerült a "Zorbánra" hazudnotok!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.