A Mi Hazánk múlt héten törvénymódosító javaslatot nyújtott be, mely szerint a Fővárosi Közgyűlés tagjait jövőre listás szavazáson kellene megválasztani, eltérve a jelenlegi gyakorlattól, ahol a kerületi polgármesterek alkotják a testületet – írta meg a 24.hu.

Karácsony: A Fidesz azt reméli elveheti az ellenzék esélyét – Rendkívüli ülés a Parlamentben a budapesti választási szabályokról

Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Pro Cultura Urbis-díjak átadásán Budapesten, a 12 év után újranyitó Merlin Színházban 2023. november 18-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A törvényjavaslat az Országgyűlés elé kerül csütörtökön, miután a kormányoldal támogatta annak tárgyalását a házbizottságban. A Mi Hazánk egy másik indítvánnyal is módosítaná az országgyűlési választás szabályait.

"Az Országgyűlés plenáris ülésének napirendjére kerül csütörtökön az antidemokratikus, aránytalan választási rendszer megváltoztatását célzó Mi Hazánk-indítvány, mert a jelenlegi, igazságtalan rendszer a Fidesznek biztosít kétharmados parlamenti többséget, miközben soha nem volt kétharmados választási eredménye, sőt többször 50% alatt végeztek"

– írja a párt közleményében.

A 24.hu szerint a párt határozati javaslatát összevont vitán engedi tárgyalni a fővárosi választási rendszer módosításával, és visszavonná, ha nem kerül napirendre a Fidesz túlhatalmának véget vető indítvány.

A Fővárosi Közgyűlés választási szabályainak változtatása hét hónappal a választások előtt erős felháborodást keltett, amelynek Karácsony Gergely főpolgármester hangot is adott. 

"Alig hét hónappal a választás előtt a Fidesz újra módosítani próbálja a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó választási szabályokat. Még ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták azt a félfasiszta testvérpártjukra. 2014-ben eltörölték a listás választást, hogy így csináljanak többséget maguknak, most visszaállítanák a korábbi rendszert, mert abban bíznak, hogy így tudják elvenni az ellenzékét. Most szólok: nem fog menni. A hatalom, amely úgy váltogatja az elveit, mint más az alsógatyáját, nem méltó a budapestiek bizalmára"

- hangoztatta Karácsony.

Forrás: 24.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
NKF
Hagyjuk már ezeket a nagy elvtársakat! Ezeknek mindegy csak valamit nyikorogjonak!
Szerencsére kevesen vannak! Sőt,még kevesebb lesz belőlük a jövő évi választásig!
jancsipapa
Akkor most a listás is meg a nem listás is a Fidesznek kedvez ? Ez se jó ,az se jó? Így van ez a hozzád hasonló tehetségtelen biciklisták fejében...
jáger laszló
A fidexnek bele kell nyugodni
Budapesten nem rúg labdába hiába erőlködik!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
koszpeko
@Philip Marlowe: Te már megint mit hordassz össze?
Mit kavarsz idióta?
Az önkormányzati választásokról van szó te barom.
Ismét láthatunk egy sötét fidkánytól hsz.-t.
Téged hogy tud elviselni környezeted?
Rájöttem.
Beültetnek egy sarokba lekötöznek és beragasszák a pofád.
terlasz
@jancsipapa: Legalábbis úgy vélik, hogy nekik kedvez, mert különben nem változtatnának a jól működő rendszeren.
Persze, ezt sose fogod megérteni, ha összekevered az országgyűlési választásokkal.
jancsipapa
@terlasz: De szerencsére itt vagy te, a mindentudó més elmondod a tutit...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.