A parlament kedden tárgyalta a múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénytervezetet, melyről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozott a hvg.hu-nak a miniszteri meghallgatása után.

Gulyás szerint nincs veszélyben a sajtó a szuverenitás törvény miatt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2023. november 28-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A miniszter kijelentette, hogy a törvényjavaslatnak nincs a sajtót érintő hatása, hangsúlyozva, hogy

a javaslat kizárólag a pártok kampányfinanszírozásáról szól, és nem érinti a szerkesztőségek szabadságát vagy a sajtószabadságot. 

Ugyanakkor a hvg.hu megjegyzi, hogy technikailag a sajtót érintheti a törvény elfogadása, mivel a Szuverenitásvédelmi Hivatal a törvény alapján vizsgálhatja a médiumok finanszírozásának részleteit.

Több ellenzéki képviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény megfogalmazása nem egyértelmű, és nem derül ki belőle, hogy milyen következményekkel járhat, ha a hatóság kimondja, külföldről érkező támogatást vesznek igénybe a kormányfüggetlen sajtótermékek.

A Transparency International jogásza, Ligeti Miklós szerint a törvényjavaslat számos ponton hiányos és problémás.

Kiemelte, hogy az új hatóság gyakorlatilag bárkit és bármilyen szervezetet vizsgálhat, beleértve civil szervezeteket, pártokat, önkormányzatokat, cégeket, egyházakat és magánszemélyeket is.

A hatóság hozzáférhet minden adathoz, kérhet másolatot, és adatszolgáltatásra kötelezhet bárkit.

Ligeti rámutatott arra is, hogy a törvényjavaslat szerint a hatóság hozzáférhet minősített adatokhoz és különböző titkokhoz is, és még hírigényeket is megfogalmazhat a Nemzeti Információs Központnak.

A szakértő szerint a törvényjavaslat több ponton sértheti a jogállamiság elvét és súlyos problémákat vet fel.

Forrás: hvg.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Hát most igazat mondott,hisz az ellenzéki sajtó már le és elhallgatva!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.