Egy nemzet legféltettebb kincse a szuverenitása, amelynek elvesztése vagy csökkenése mindig magával hozta az emberek szabadságának csökkenését – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Rétvári Bence az emberek szabadságának csökkenését félti: A nemzet legféltettebb kincse a szuverenitása
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a nemzeti konzultációról tartott lakossági fórumon Hajdúnánáson, a Bocskai Filmszínházban 2023. november 22-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A parlamenti államtitkár a "Ha beszél róla, vissza kerül a táborba..." címmel megrendezett jubileumi, 25. Gellért-konferencián a legnagyobb hibának, bűnnek nevezte, ha valaki ezt a szuverenitást átengedi másnak készpénzért, akár dollárért, akár eurórért teszi ezt.

A 20. század arra tanít, hogy abból jól nem jártunk, ha mások szóltak bele Magyarország irányításába – rögzítette.

Rámutatott: ma is láthatjuk, hogyan akarnak beleszólni a hazánk szuverenitását érintő kérdésekbe, abba, hogy milyen népesség éljen itt, a gyerekeket hogyan neveljék, vagy, hogy egy háborúba akarunk-e fegyvert küldeni vagy sem.

Magyarország szuverenitása a magyar embereket illeti, azt tőlünk nem veheti el senki – jelentette ki a parlamenti államtitkár.

Visszatekintve az elmúlt évtizedekre kifejtette: Magyarországra külföldről szabadságot nem igazán hoztak a 20. században, elnyomást, alávetést, jogfosztást annál inkább. Mindennek előbb barna színezete volt, aztán vörös, de minden esetben, ami az emberek szabadságát csökkentette, az mindig együtt járt az ország szuverenitásának a csökkentésével – fogalmazott.

Kifejtette: ha nagyobb volt Magyarország függetlensége, az emberek is szabadabban éltek, ha a szuverenitásából elvettek, akkor az emberek szabadságából is elvettek.

Felidézte, amikor a kommunisták letarolták Magyarországot s a kékcédulással választással, megfélemlítéssel, csalásokkal, a média és a titkosszolgálatok "leuralásával" hatalomba kerültek, majd egy külföldi birodalom kiszolgálójává tették Magyarországot. Szinte abban a pillanatban a szabadságjogokat is úgy megnyirbálták, hogy őszintén már beszélni sem mertek az emberek. Hasonló történt a német befolyás idején is – mutatott rá.

Amikor Magyarország függetlensége, szuverenitása nőtt a rendszerváltozás idején és a szovjet birodalom meggyengült, befolyását a közép-európai régióban és Magyarországon sem tudta fenntartani, akkor az emberek szabadsága is növekedni tudott – mutatott rá.

A magyar történelmen végigtekintve nem volt arra példa, hogy a szuverenitás és az emberek szabadsága ne kéz a kézben jártak volna. Nem volt olyan, hogy amikor csökkent Magyarország függetlensége, az emberek szabadabban éltek volna és fordítva – összegzett, kiemelve: a nagyobb szabadság nagyobb jólétet is eredményezett.

Rétvári Bence a kommunista diktatúra áldozatainak emléket állító rendszeresen rendezett tanácskozásokat egyfajta élő lelkiismeretként jellemezte, kiemelve: ha a nemzet elfelejti történelmének bármely részét, akkor a tanulságokat, az élettapasztalatokat felejti el. A konferenciák résztvevői sokszor személyesen vagy családtagjaik révén is érintettek – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy 700-800 ezer embert hurcoltak el malenkij robotra vagy a Gulágra, közülük 300 ezren soha nem tértek vissza. Mintegy egymillió ember ellen indult büntetőeljárás és háromszázezret elítéltek, 1200 embert kivégeztek a kommunista diktatúra alatt 1945-88 között – ismertette.

Ha megnézik a különböző birodalmak gondolkodását, egyvalami köti őket össze: tagadták Istent, a családot, a nemzetet, a hagyományt és a nemzetek szuverenitását. Vallották, hogy a nemzetek szuverenitását alá kell rendelni a nemzetközi ideológiának, mert fontosabb, mint a nemzetek függetlensége és történelme – mutatott rá.

Összekötötte őket az is – folytatta –, hogy az erőszakot teljesen legitimnek tartották a saját céljaik elérése érdekében.

A parlamenti államtitkár a jövő miatt is fontosnak tartotta ezeket a konferenciákat. Azt mondta, ha elfelejtenék a történelmi, sorsdöntő pillanatokat, azt, hogy mi volt az a rossz döntés, ami Magyarországot, a magyar embereket egy diktatúra "ölelésébe" sodorta, akkor a jövőt tennék kockára.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Aki eztet elhiszi, szamarabb a lónál! Maximum egy elme szoc. otthon lakóinak egy kis része!
kulabombaafityiszre
Szóval akkor orbán putyin általi eligazítása csak a szuverenitás miatt volt.
Kinai vezetők utasításí orbánnak szintén a szuverenitás miatt van.
A kinai jelzálog hitel,a szuverenitás megerősítése miatt történik.
Akkor meg biztosan teljesen szuverének leszünk amikor az országhatáron
ez lesz kiírva:匈牙利
nejlontacskó
" A nemzet legféltettebb kincse a szuverenitása "
Bence, ha ez így van, akkor, áruld már el, hogy mi a kurva anyátokért áruljátok ki a hazát, orosz és kínai érdekeknek?
Ti maximum, a törvényektől akartok szuverének maradni!!!
Clavigo
Undorodom,,,hánynom kell ezektől... ( orbánkonda )..
jáger laszló
Hagyjanak engem, békén
Én szeretnék szuverén maradni és saját akaratomból dönteni!!!
Majd én L döntöm mi jó nekem
Ez a határozott követelésem!!
csak ennyi barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.