A kiszivárgott hírekkel összhangban a Magyar Közlöny csütörtök késő esti számában meg is jelent a miniszterelnök határozata az országos kórházi főigazgató felmentéséről. A belügyi tárca a kormányfő döntéséig nem akart híreszteléseket kommentálni.

Megjelent a Magyar Közlönyben Orbán Viktor miniszterelnök határozata az országos kórház-főigazgató felmentéséről. A kormányfő az Országos Kórházi Főigazgatóságról szóló 506/2020. (XI. 17.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva, az egészségügyért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatót tisztségéből 2023. november 30-ai, tehát azonnali hatállyal felmentette.

Hivatalos: Orbán azonnali hatállyal felmentette az országos kórházi főigazgatót

Jenei Zoltán (balra). Kép: MTI/Illyés Tibor

A Belügyminisztérium csütörtökön kora este azt megerősítette, hogy Pintér Sándor javaslatot tett Jenei Zoltán felmentésére Orbán Viktornak, de a hivatalos miniszterelnöki döntés megszületéséig híreszteléseket nem akartak kommentálni. Korábban a MedicalOnline című szaklap tényként írta meg, a főigazgató mellett más vezetőket is elküldtek a főigazgatóságról az ágazat „gazdálkodási problémái” miatt.

Jenei Zoltánt tették felelőssé, az intézmények adósságállományáért, amely október végére rekordmagasra duzzadt: összességében elérte a 125 milliárd forintot. Ez a szeptember végi 110 milliárd forint után komoly további emelkedést jelentett. Az OKFŐ élére még Kásler Miklós minisztersége idején nevezte ki Orbán Viktor a közgazdászt.

Emlékezetes, idén soha nem látott csúcsra ért a kórházak lejárt tartozásállománya, melyből 90 milliárd forintot rendez a kormány a legutóbbi döntése értelmében. A halmozódás sebessége miatt azonban könnyen lehet, hogy év elején már 50 milliárd forintra emelkedhet vissza az adósság.

A csütörtöki Kormányinfón is előkerült a kórházak adósságának ügye. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter itt utalt arra, hogy keresik a jelentős tartozásállomány kialakulásának felelősét ("fel kell tárni, hogy miért halmozódott fel a korábbi éveknél nagyobb adósság"). Könnyen lehet, hogy Jenei Zoltán menesztése ezzel függ össze.

Forrás: 24.hu, Portfolio

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Ez a megállíthatatlan eladósodás abból adódik, hogy még működik az egészségügy, másrészt elvonják a pénzeszközöket.
Lóóóóóóóóóóóópjatol levesebbet, és megszűnik az adósság csüngőhasúkáim.
jáger laszló
1re közelebb az 5%s inflációhoz!!
Már itt lebeg az orrunk előtt ,csak le kell hajolni érte!!!??
Ilyen 1XŰ!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.