December 8-án a hackerek az OTP által üzemeltetett SimplePay online fizetést kínáló rendszert támadták.

Ha az Simple-t használsz, azonnal ellenőrizd a jelszavadat!

Ellenőrizd a jelszavadat! Forrás: Pixabay

A bankkártya-elfogadás egy ideig akadozott, többen még szombaton is problémát tapasztaltak a mobil applikációval, és többen levelet kaptak a hackerektől – írja a Telex. Egy angol nyelvű hacker-üzenetben az OTP-t, a magyar korrupciót, illetve a "népirtó Izraelt" említik. Azt állítják, hogy egymillió dollárt vettek el a banktól, és az összeget jótékony célra fordították. Az olvasók visszajelzése alapján a magukat az Anonymous tagjainak valló hackerek a levélben a tulajdonosok valódi jelszavát küldték el bizonyítékul.

Az ügyben az OTP Bank, amely az alábbi választ küldte a Telexnek:

"A Simple rendszereit december 8-án este kibertámadás érte egy ismert hackercsoport részéről, akik más felület(ek)en eltulajdonított felhasználónév/jelszó kombinációkkal férhettek hozzá a felhasználói fiókokhoz. Ezért biztonsági okokból, átmenetileg az OTP Mobil felfüggesztette a Simple applikáció működését.

A felhasználókat anyagi kár nem érte.

A jogellenes belépési kísérletek megakadályozására és a Simple-fiókok valamint az ott tárolt személyes adatok további védelmére az OTP Mobil bekapcsolta a kétfaktoros azonosítást valamennyi, már meglévő felhasználói fiók esetében. Ehhez kapcsolódóan biztonsági okokból,

a veszélyeztetett Simple felhasználók jelszavát érvénytelenítette a vállalat.

Dolgozunk a rendszer helyreállításán. A támadás elkövetőinek felelősségre vonása érdekében az OTP Mobil együttműködik a hatóságokkal. Az okozott kellemetlenségekért elnézést kérünk."

A Simple rendszereit péntek, azaz december 8-án este kibertámadás érte egy ismert hacker-csoport részéről, akik más felület(ek)en eltulajdonított felhasználónév/jelszó kombinációkkal férhettek hozzá a felhasználói fiókokhoz. Ezért biztonsági okokból, átmenetileg az OTP Mobil felfüggesztette a Simple applikáció működését. Az illetéktelenek tranzakciót nem tudtak indítani, így a felhasználókat anyagi kár nem érte. A jogellenes belépési kísérletek megakadályozására és a Simple-fiókok valamint az ott tárolt személyes adatok további védelmére az OTP Mobil bekapcsolta a kétfaktoros azonosítást valamennyi, már meglévő felhasználói fiók esetében. Ehhez kapcsolódóan biztonsági okokból, a veszélyeztetett Simple felhasználók jelszavát érvénytelenítette a vállalat. Azok az ügyfeleknek, akik gyanús tartalmú e-mailt kaptak, érdemes haladéktalanul megváltoztatni a jelszavukat az applikációban, valamint a levelezési fiókjukban is. Emellett, ha eddig még nem tették meg, kérjük, állítsák be a kétfaktoros azonosítást a levelezésükben is. Az applikáció azóta ismét működik, a megfelelő működést az OTP Mobil szakemberei folyamatosan ellenőrzik.

- írta az OTP szerkesztőségünknek.

Forrás: Telex
Fotó: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
A Simple oldalról van szó amit bárki más is használhat, de jelenleg a WEB felületű belépés le van tiltva.
Amúgy meg természetes hogy a számlát pár hetente megpróbálják feltörni a Digitális fiók felől hiszen ott csak e-mail cím kell, és ha a kikerült jelszavát használja valaki, és a mobilon engedélyezi a belépést egy idegen gépről, akkor az igy járt.
Clavigo
@KisTehen: Csitulj Böcce.. Most nem a takarmányod állagárol van szó..
Béla333
Már miért is kellene bárkinek a jelszavát ellenőrizni? Ha nem változtatta meg, mi a fenét ellenőrizzen rajta? Hogy megvan-e a jelszava?
Hülyék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.