A Fidesz kedvenc humoristája a Magyar Nemzetnek adott interjút.

Bagi Ivánt az intellektuális humorról kérdezték, Kasza Tibit hozta fel

Bagi Iván hosszú évtizedek óta tevékenykedik humoristaként, ám az utóbbi években aligha alkotott maradandóbbat néhány Fidesz-propagandavideónak is beillő Orbán-„paródiánál”. Most azonban megjelent egy újabb könyve, amelynek kapcsán a nemzet lapja kérdezte.

Olyan fontos témákat feszegettek, mint például: „Hogyan lehet harminc éven keresztül mindig frissnek és termékenynek maradni?” Erre Bagi elmondta:

Szerintem úgy, hogy téma mindig lesz, csak nyitott szemmel kell járni, illetve a művészlélek nagyon sok tekintetben gyermeki, így kevésbé fenyegeti a kiégés. (...) Számomra a legfontosabb a szakmai alázat. Tagadhatatlanul minden jelenetben benne van a kockázat, előfordulhat, hogy a karakter nem hasonlít eléggé vagy esetleg nem olyan vicces. Végső soron mindig a közönség dönt. Bár Olivér a legnagyobb kritikusom. Mindketten perfekcionisták vagyunk, de azt hiszem, ő ritkábban mosolyodik el az ötleteimen.

A kérdező kitért arra is, hogy úgy tartják, a humor alapvetően baloldali műfaj. Erre Bagi azt mondta:

Sosem lehet tudni, hogy az emberek végül min fognak szórakozni. Ugyanakkor a nevetés a legőszintébb reakciónk, tehát bizonyos értelemben az ember kialakult értékrendje is meghatározhatja, min derülünk szívesen. Az elvek, az erkölcs, a hit mind olyan alapvető értékkategóriák, amelyek nagyon mélyen gyökereznek, így valószínű, hogy a baloldali beállítottságúak jobban nevetnek egy baloldali humoristán, hiszen hasonló a gondolkodásmódjuk és a beállítottságuk, míg a jobboldaliak ugyanígy működnek, csak fordítva. A más értékrend máshova helyezett hangsúlyokat hoz magával. Ezért kell elfogadni, hogy nem vagyunk egyformák. (...)

De a beszélgetés során szóba kerül az intellektuális humor műfaja is, amiről Baginak szintén érdekes gondolatai voltak, különösen az, hogy először a showman, Kasza Tibi jutott eszébe. 

Kasza Tibor kiváló mondása, hogy az internet mindannyiunknak megadta a lehetőséget, hogy látszódjunk, ezért nem látszik ­egyikünk sem. Sándor György intellektuális humort vitt, Fábry Sándor félig-meddig. Ez a fajta szellemesség mindig rétegszórakozás marad, és nem fog annyi emberhez eljutni. A Z és az alfa generáció pedig már teljesen más világban él, így biztosan teret veszített az intellektuális humor. Sajnos mindig is létezett alpáriság, de most azt látom, hogy nagyon erőszakos, túlságosan gúnyolódó irányba mentünk el.

E válasz iróniáján nem rugóztak sokat. A teljes interjú itt olvasható. 

Forrás: magyarnemzet.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
@NKF: Soha nem volt jó műsor! Pörgetik a kereket, a köztes időt kitöltik felszínes baromságokkal a belterjes celebek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
izéke
@Sakk Matt: ebben nem volt olyan,hogy tárgyakat lehetett nyerni? Vagy az másik vetélkedő volt? Bezzeg a Rózsa György,Egri János,Vágó István féle játékok jobbak voltak. Ott még szerepet kapott a tudás és tanulni is lehetett belőlük.
human
Ó hát Fábri. Aki az esti showderben leköpte Gyurcsány fotóját a közönség és a kamerák előtt. Megkérdezték, hogy ma miért nem kritikus az aktuális kormánnyal. Erre azt válaszolta, ő ezt a krományt nem akarja kritizálni. Sőt úgy fogalmazott, hogy az akkori kritikáival elérte amit akart, azaz a fidesz hatalomra került.
Sakk Matt
@izéke: A Van benne valamire gondolhatsz Vágóval.
izéke
@Sakk Matt: nem tudom de lehetett mikrót,tévét ilyesmiket nyerni,akár többet is. Volt a Fele sem igaz c játék,az nagyon jó volt,azt is Vágó vezette,de már nem mondanám biztosra
ittott
mondja egy sótlan álhumorista celeb. szopni, nyalni, segget felajánlani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.