A mentőszolgálat egyik munkatársa azzal fenyegette meg az érdi háziorvosokat, hogy listát készítenek róluk és átvezényelhetik őket másik vármegyébe.

Megfenyegették a mentősök az orvosokat: ha nem vállalnak ügyeletet, máshova vezénylik őket

Illusztráció: 123rf.com

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azzal büszkélkedett tegnap, hogy jól vizsgázott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányításával újjászervezett egységes alapellátási ügyelet. Mondta ezt azért, mert nagyjából két hét múlva Pest és Fejér megyében is bevezetik ezt a rendszert.

A helyzet azonban mégsem ilyen rózsás, ugyanis a Népszavához eljutott egy levél, amelyben

az érdi háziorvosokat azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének munkatársa, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők. Továbbá azt is kilátásba helyezi, hogy a feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat „leadják.”

Persze nem ez volt az első fenyegetés. Volt, hogy öt millió forintos pénzbírságot  vagy a praxisaikat elvételét helyezték kilátásba, ha ellenszegülnek.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) semmilyen tájékoztatást nem kapott arról, hogy valóban átvezénylik-e másik megyébe, vagy készítenek-e listát az ügyeletet elutasító háziorvosokról. Mint ahogy azt sem tudja pontosan a MOK, hogy hányan szerződtek vagy éppen tagadták meg a feladatot illetve listáznak vagy sem. Azt azonban látni, hogy egyre többen vannak, akik ezzel kapcsolatban a kamarai ügyvédhez fordulnak jogorvoslatért.

Annak ellenére, hogy becsléseink szerint jóval meghaladja az ezret az ügyeleti ellátásban részt nem vállaló háziorvosok száma, egyelőre senki ellen nem indítottak eljárást

– mondta a Népszavának Keczéry Attila, a MOK titkára, a szervezet Háziorvosi Csoportjának vezetője.

Vannak olyan megyék, ahol nagyon sokan nem írtak alá. A rendszerhez múlt év decemberében csatlakozó Vas megyében összesen két háziorvos vállalta az ügyeletben való részvételt, Pest megyében pedig az elmúlt napokig senki sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést. Például a csongrádiaknál csak addig helyezték nyomás alá az ott praktizálókat, míg meglett az ügyelet ellátásához szükséges létszám

– tette hozzá Keczéry.

Az Országos Mentőszolgálat közleménye

Nyilvánvaló, hogy a háziorvosi ügyeletekben számítunk a háziorvosok részvételére, hiszen a betegek igényt tartanak a tőlük kapott ellátásra. Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9-11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül.

Az új ügyeleti rendszerhez februárban csatlakozó Pest vármegye esetében is szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni, vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is. Tizenhét, már csatlakozott vármegye egyéves működésének tapasztalatai, 310 ezer elvégzett betegellátás alapján kijelenthető, hogy az egységes alapellátási ügyeleti rendszer Fejér és Pest vármegye területén is jól fog működni, a betegellátás szempontjából előrelépést fog jelenteni és a ma még kételkedő háziorvosok számára is megfelelő feltételeket fog biztosítani.

Forrás: Népszava.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
...és Rákosi elégedetten mosolyog Orbán falán.
Pusztai
"..a mentőszolgálat helyi vezetője azt írja: ha nem jelentkeznek ügyelni, más megyébe lesznek vezényelhetők. Átvezényléssel és listázással fenyegetik azokat a háziorvosokat, akik nem vállalnak ügyeletet."

Mijapicha?
Kijafőnök?
Sakk Matt
...és Rákosi elégedetten mosolyog Orbán falán.
Nessy
Milyen alapon fenyeget az OMSZ munkatársa? Nem ő az alapellátás vezetője!
A rendszer elméletben remekül működik, gyakorlatban annál pocsékabbul! Az OMSZ úgy van ezzel, hogy "sokat akar a szarka, de nem bírja a farka"!
Kovács Máté
Olyan ismerős nekem ez fenyegetés és névsor készítés,velem is előfordult ilyen vagy negyven éve fiatal melósként.
jesz
@Kovács Máté: akik fenyegettek szarnak sem voltak jók...
Designer
Összeuszítjuk a kisembert! Gratulálok! Ez megy az iskolákban is!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.