Új határidőkre kell készülni.

Változik a nyugdíjtörvény – sokakat érinthet
Fotó: Pixabay

Farkas András nyugdíjszakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy 2024-ben módosulnak a nyugdíjelőlegre, a nyugdíjmegállapítási határidőre és a nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok – írja a 24.hu.

A következő változások lépnek életbe:

Ha valaki 2024-es kezdőnappal kéri megállapítani a nyugdíját, akkor az annak alapját képező nettó életpálya átlagkeresetét is az idei valorizációs szorzókkal kell kiszámítani. Ezekről tavasszal jelenik meg kormányrendelet, így az ügyintézési határidő a 2024-ben alkalmazandó valorizációs szorzószámok hatálybalépését követő tizenötödik napon jár le április 15 helyett.

Ha az idei szorzók hiánya, vagy egyéb ok miatt a nyugdíj harminc napon belül nem állapítható meg, a kormányhivatal nyugdíjelőleget határoz meg helyette. 

Teljesen új rendelkezés is akad: ha a nyugellátás iránti igényt az eljárás megindulását követő négy hónapon belül nem bírálják el, az igénylő az időközben beszerzett adatokra (például az új valorizációs szorzók megjelenésére) hivatkozva kérheti a nyugdíjelőleg összegének módosítását.

A nyugdíj szüneteltetési szabályokat kiterjesztették a 2024. január 1. napján létrejött köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban nyugdíj mellett költségvetési intézményben dolgozókra is, hacsak nem mentesíti őket kormányrendelet e szüneteltetési kényszer alól.

Forrás: 24.hu, RTL.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
A jelenlegi nyugdíjasokat ez a változás nem érinti
Csak +nyugtatásként!
barátilag
J.L.
magyar1
A mostaniaknak jobb lesz vagy rosszabb?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.