Bár napsütés várható, de ez viharos széllel párosul, ami akár 90-100 km/h-s is lehet.

Brutális vihar csap le – Még 100 kilométeres széllökések is jöhetnek

Fotó: HungaroMet

Több vármegyére is figyelmeztetést adtak ki széllökés miatt. A délnyugati és északkeleti országrészek kivételével nagy területen kell számítani sík vidéken is viharos széllökésekre. A maximális széllökések erőssége síkvidéken általában 70-90 km/h között alakul, de kiemelten a Balaton keleti, északkeleti részén, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében akár 90-100 km/h-s széllökések is előfordulhatnak. A hegyekben ettől még erősebb lökések sem kizártak. Estére fokozatosan veszít erejéből a légmozgás

- számol be a HungaroMet.hu.

Kora délelőttre a felhős tájakon is csökken a felhőzet, és a felhőátvonulások mellett a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Az északkeleti tájakon azonban a nap nagyobb részében továbbra is több lehet a felhő. Elvétve előfordulhat zápor. A nyugati, északnyugati szél sokfelé lesz erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 8, 13 fok között alakul, de északkeleten ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Késő estére 0, +8 fok közé hűl le a levegő.

Később általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, de északkeleten, keleten több lehet a felhő, és ott előfordulhat néhol vegyes halmazállapotú csapadék. Emellett hajnalban a Nyugat-Dunántúl fölé melegfronti felhőzet érkezik. Az északi, északnyugati szél késő este még több helyen lesz erős, néhol viharos, de fokozatosan csökken a szél sebessége, reggelre már csak élénk széllökések lehetnek a Dunántúl északi részén és a középső országrészben. Másutt mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +2 fok között valószínű, de a szélvédett tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Estétől északnyugat felől egyre többfelé eleredhet az eső, az északkeleti tájakon pedig továbbra is vegyes halmazállapotú csapadék. Élénk, helyenként erős lökések kísérik az északnyugati, nyugati szelet, amely az esti órákban átmenetileg nagyobb területen délnyugatira fordul. Hajnalban többnyire -3, +2 fok várható, a szélvédett északi völgyekben azonban hidegebb lehet. Kora délután döntően 4, 10 fokot mérhetnek, északkeleten azonban egy-két fokkal alacsonyabb is lehet a csúcsérték.

Forrás: HungaroMet.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.