A KSH közölte, decemberben 4,2 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

Nagy a baj, egyre több a munkanélküli Magyarországon

A tavalyi év utolsó három hónapjában csökkent a foglalkoztatottak száma és nőtt a munkanélküliség Magyarországon. Utóbbi már hónapok óta növekszik, így mostanra olyan magas szinte emelkedett, amit utoljára a Covid-válságban láttunk – írja a Portfolio.

A munkanélküliek száma 2023 decemberében 207 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék volt. 2023-ban – az év egészét tekintve – a munkanélküliek átlagos száma 203 ezerre, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra nőtt

– közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2023. október-decemberi időszakban a 15-74 éves munkanélküliek száma 31 ezerrel, 220 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 4,4 százalékra nőtt. A férfiak körében a munkanélküliek száma 113 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,4 százalékponttal, 4,3 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 107 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal, 4,5 százalékra növekedett.

A 15-24 éves fiatal munkanélküliek száma 46 ezer, munkanélküliségi rátájuk 14,7 százalék volt. Az összes munkanélküli 21,1 százaléka ebből a csoportból került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, 3,9 százalékra emelkedett, míg az 55-74 éveseké gyakorlatilag nem változott, 3,2 százalékot tett ki.

A munkanélküliségi ráta Észak-Magyarországon volt a legmagasabb (7,3 százalék), Közép-Dunántúlon pedig a legalacsonyabb (2,2 százalék). A ráta értéke az előző év azonos időszakához képest a legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon nőtt (1,8 százalékponttal), míg a legkisebb emelkedés Nyugat-Dunántúlt és Budapestet jellemezte (egyaránt 0,2 százalékpont).

A KSH jelentése szerint a munkakeresés átlagos időtartama 9,3 hónap volt, a munkanélküliek 34,2 százaléka legalább egy éve keresett állást.

A jelentés idézte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatait, amelyek szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma egy év alatt 2,3 százalékkal, 225 ezerre csökkent decemberre.

2023 egészében a munkanélküliek átlagos létszáma 27 ezerrel több, 203 ezer volt, a munkanélküliségi ráta az előző évhez viszonyítva 0,5 százalékponttal, 4,1 százalékra nőtt.

A munkanélküli férfiak száma 107 ezer, míg a nőké 96 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 4,1, illetve 4,2 százalékot tett ki.

Az év egészét tekintve a munkakeresés átlagos időtartama 9,3 hónap volt, a legalább egy éve állást keresők aránya pedig 34,9 százalékot ért el.

Forrás: MTI, Portfolio

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ftomi
Ahogy a Vezér és bandája mondja" Magyarország jobban teljesít"!

A lepusztulásban!

Aljadék banda!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Ftomi
Ahogy a Vezér és bandája mondja" Magyarország jobban teljesít"!

A lepusztulásban!

Aljadék banda!
Béla333
3 hónap munkanélküli segély után az álláskereső kikerül a nyilvántartásból.
Ez az egész munkanélküli nyilvántartás egy kalap szart sem ér!
Clavigo
@KisTehen: Téged nem fenyeget az agymosás veszélye...
csak úgy....
@KisTehen: vigyázz a pofádra ökör, ksh. a fidesz "embere" , ezért sem mondott többet,vagy esetleg a sokkal szomorúbb valóságot!
Pusztai
Pár perce olvastam a siker hírt: MÁR TÖBB MINT 4 MILLIÓ HÉTSZÁZREN DOLGOZNAK.
..tUDTAM AZ ELLENKEZŐJE AZ IGAZ, mint amit karattyolnak.
Csizmás Kond
...mert büdös a munka. Nagyon nagy százaléka az egyetemre készülőknek olyan szakra iratkozik (csak mert másra nem sikerülne) amelyről már akkor tudja hogy abban nem tud elhelyezkedni mert vagy kevés kell belőle és azok már foglaltak vagy direkt külföldön készül elhelyezkedni ha sikerül...és azok ugye a végzés után egyből a munkanélküliek táborát gyarapítják.
csak úgy....
@Csizmás Kond: ezt te az egyetemen hallotad az évfolyamtársaidtól? :)
legalább ne tetéznéd naponta a butaságaidat!
szaboria1
A héten hallottam, hogy kórházak is elküldtek több száz takarítót. Kifog takarítani kérdem én ?
puszt
Pedig lenne dolog a gyermekcsinálásban...
simmering73
@KisTehen: Ki van a te buta koponyád már lúgozva. Flúgos ökör. Látom neked is büdös a munka, mint shikari fajtársadnak.
csak úgy....
@KisTehen: boci,te csak egy unalmas,túlbuzgó buzzancs, szánalomraméltó fidesz idióta! :) - nem is értem,hogy miért fárasztod magad,te kontraproduktív buta ökör?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.