Nemzetközi korrupció miatt emeltek vádat egy magyar férfi ellen, aki az egyik afrikai ország tiszteletbeli konzuljaként öt külföldi embernek azt ígérte, hogy tiszteletbeli konzuli és különleges megbízotti pozícióba juttatja őket – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

Nemzetközi korrupció miatt emeltek vádat egy volt magyar konzul ellen

Azt írták, a férfi közbenjárásának eredményeként két külföldi állampolgár megkapta a kívánt pozíciót.

A vádlott az "ügyintézésekért" cserébe 213 395 euróval gazdagodott – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a főügyészség külföldi hivatalos személlyel kapcsolatban – részben vesztegetést állítva – üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a férfi ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat szerint a magyar férfi 2016 és 2021 között öt külföldinek anyagi ellenszolgáltatásért cserébe azt ígérte, hogy afrikai és óceániai országok tisztviselőinek segítségével – esetenként nekik pénzt juttatva – elintézi, hogy ezen országok vonatkozásában tiszteletbeli konzuli és különleges megbízotti pozíciót kapjanak.

A férfi ekkor maga is az egyik afrikai ország tiszteletbeli konzulja volt, majd egy másik állam bécsi ENSZ-nagykövete, továbbá egy bécsi székhelyű nemzetközi szervezet igazgatótanácsának tagja, ahol ugyancsak ezen államok egyikét képviselte – ismertette a főügyészség.

A nyomozó főügyészség – a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult ügyben – gyanúsítotti kihallgatása után sikerrel indítványozta a férfi letartóztatásának elrendelését, amely mintegy 10 hónapig volt hatályban, azóta az elkövető bűnügyi felügyeletben van.

Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje a férfit végrehajtandó szabadságvesztésre és pénzbüntetésre, valamint rendeljen el vele szemben mintegy 70 millió forint erejéig vagyonelkobzást – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Gondolom, a NERtársak első körben ezt is el akarták sikálni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pusztai
@Horizont: börtön parancsnok lesz?
Horizont
@Pusztai: Úristen, úristen ez egy báró...jajjjjaj istenem mi lesz most .
www.facebook.com/jabocs35
Clavigo
@Pusztai: Kíváló " pedigré "... :) Már csak " haza mentés " hiányzik a Tek. részéröl, hogy teljes legyen a neres életrajz...:):):)
Sakk Matt
Gondolom, a NERtársak első körben ezt is el akarták sikálni...
human
Csalás, zsarolás és gyűlölet. Ez ma Magyarorászg híre a világban.
namihami
Vajon diplomáciai autó vagy TEK-es legények mentették ki?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.