Még nem biztos a siker, legutóbb egy törvényt is megszüntetett a fideszes kétharmad, csak hogy elgáncsolja a népszavazást.

Átengedték az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházások eltörléséről

Illusztráció: Pixabay.com

Átengedte a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházásokról – írja a Telex. A bizottság vita nélkül, egyhangúlag, 12 igennel hitelesítette a csütörtökön a kérdést, mely így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?

Az LMP még tavaly nyáron adott be népszavazási kezdeményezést a „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások” nevű jelenség megszüntetéséről. Az NVB először elkaszálta a kérdést, mert szerintük a választók nem értenék, hogy miről szavaznak. A fellebbezés után azonban a Kúria átengedte a kezdeményezést. Ekkor az eredeti kérdésben szereplő törvényt gyorsan megszüntette az Országgyűlés fideszes kétharmada, majd annak tartalmát betűre azonosan átmásolták egy új törvénybe.

Az NVB döntése ellen 15 napon belül lehet a Kúriához felülvizsgálati kérelmet benyújtani, így még egyáltalán nem biztos, hogy eljut a kérdés a népszavazásig.

Forrás: Telex
Fotó: Pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.