A kegyelmi botrány és az abban szerepet játszó Balog Zoltán kapcsán a református egyházhoz köthető személyiség nem kímélte a püspököt és a rendszert.

"Állami vezetők nyomást gyakorolnak egyházi vezetőkre" – Kitálalt a teológus Balogról és a rendszerről

Fotó: Youtube/Partizán

Gégény István katolikus teológus, a Szemlélek alapítója elmondta: 

meg van roggyanva, össze van zuhanva a hívő reformátusok közössége, egyértelmű, hogy belső válság van. Most egy olyan személy vezeti a református egyházat zsinati elnökként, aki olyan cselekedeteket tett, amelyek a keresztény egyház tanításaival összeegyeztethetetlenek

- számol be a 24.hu.

Gégény úgy látja, hogy „egyértelműen beteg a magyar keresztényi intézményrendszer”, többek között azért, mert nagyon erős pozitív diszkriminációban részesülnek bizonyos keresztény felekezetek. Több püspöktől hallotta azt, hogy amikor olyan nyilatkozatot tettek, ami nem tetszett a kormányzatnak, akkor „ment az államtitkártól az sms”.

Itt nem egyszerűen képzelt függés van, hanem konkrét állami vezetők nyomást gyakorolnak egyházi vezetőkre

– hangsúlyozta a teológus, aki kiemelte azt is, hogy Balog Zoltán kulcsszereplője az egyházat megbetegítő folyamatnak. Évtizedes gyógyulási folyamatra van szükség Gégény István szerint, aki szerint Balognak mint egyházi vezetőnek vége.

Ahova ő bemegy mint zsinati elnök, püspök, onnan én kijövök. Mert amit ő képvisel, azok után, amit tett, az számomra összeegyeztethetetlen azzal, amit állít

– jelentette ki Gégény István.

Forrás: 24.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Az állam és az egyház(ak) összefonódása, az egyház(ak) vezetőinek politikai függősége teljesen nyílvánvaló. A katolikus teológus nagyon jó látja a helyzetet, még ha szemérmesen nem is említi a saját egyházát, ami szintén a bűn melegágya.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.