Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten Teheránban aláírta az országaink közötti gazdasági együttműködést fejlesztő kétoldalú megállapodást.

Szijjártó Péter elképesztő diplomáciai húzást hajtott végre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Ilia Darcsiasvili georgiai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Budapesten 2024. február 16-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A lépés kiváltotta a nyugati biztonsági elemzők megdöbbenését – írja Káncz Csaba külpolitikai elemző a Privátbankárban

Irán 2024 eleje óta 400 föld-föld ballisztikus rakétát küldött Oroszországnak. Az ENSZ-tilalom 2023 októberében történő lejárta óta iráni tisztviselők szerint Teherán bármilyen fegyvert vagy lőszert exportálhat bármely országba. Emellett erős a gyanú, hogy Peking Észak-Koreán keresztül szállít fegyvert Oroszországnak.

Oroszország és Irán szerint Ukrajnában és Izraelben proxi háborút vívnak a Nyugat ellen, miközben az Egyesült Államokat okolják a jelenlegi globális instabilitásért. Az USA-vezette világrendet „multipolaritással” kívánják felváltani.

Putyin és az orosz nacionalisták nosztalgiát táplálnak a szovjet évek iránt. Akkor szerintük az USA egyenrangú szuperhatalomként tisztelte a Szovjetuniót, elismert befolyási szférákkal.

Irán és Oroszország eközben folyamatosan tovább bővíti katonai együttműködését. Az orosz hadsereg egyre nagyobb mennyiségben importál iráni drónokat, tüzérségi lövedékeket és ballisztikus felszíni-felszíni rakétákat, amelyek közül néhánynak a hatótávolsága mintegy 320 kilométer.

Irán viszont érdeklődést mutat az orosz Szu-35-ös vadászgépek importja iránt. Teherán azért érdeklődik különösen a katonai repülőgép iránt, mert orosz nagy hatótávolságú levegő-föld rakétákkal, és radarokkal szerelhető fel.

2022 előtt Oroszország nem támogatta Teherán nukleáris fegyverek kifejlesztését. Moszkva ukrajnai kiterjesztett inváziója óta viszont a Kreml semlegesebb álláspontot képvisel Irán nukleáris programjával szemben. Nyugati félelmek szerint Moszkva aktívan segíthet Iránnak atomfegyverek megszerzésében is, a világrend nyugati dominanciája (szövetségi szinten egyelőre még hazánk is ide sorolható) elleni küzdelmük során.

Forrás: Privátbankár

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Egyrészt megdöbbentő, másrészt meg felveti, hogy ha ezek az őrültek úgy döntenek, akkor a magyar lemmingcsapat libasorban beleugrik a kútba is ? A fészkes fenének kell ide parlament, bizottságok, miegymás. Felesleges pénzkidobás ! Jelen pillanatban ez a mi országunk az orosz, észak-koreai, kínai és iráni sötétség oldalán van elköteleződve. Nem a másik oldalon !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Géza
@Horizont: Ritka egy paraszt vagy. Befejeztem veled!
Horizont
@Géza: nem vagyok nagyobb nálad hahahahahaha
Billibácsi
Gyerünk gyalog galopp! Hazafelé meg ugorj be Észak-Koreába!
Toller Béla
Orbán a sajtóból szerzett tudomást, de nincs felhatalmazva ara, hogy szijgyártó nevében nyilatkozzon ! Szakasz, sortűz !
Horizont
@Maccska: A NER és orbán rémuralma jól láthatóan összeomlóban van. Nyugat köszöni jól van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.