Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten Teheránban aláírta az országaink közötti gazdasági együttműködést fejlesztő kétoldalú megállapodást.

Szijjártó Péter elképesztő diplomáciai húzást hajtott végre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Ilia Darcsiasvili georgiai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Budapesten 2024. február 16-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A lépés kiváltotta a nyugati biztonsági elemzők megdöbbenését – írja Káncz Csaba külpolitikai elemző a Privátbankárban

Irán 2024 eleje óta 400 föld-föld ballisztikus rakétát küldött Oroszországnak. Az ENSZ-tilalom 2023 októberében történő lejárta óta iráni tisztviselők szerint Teherán bármilyen fegyvert vagy lőszert exportálhat bármely országba. Emellett erős a gyanú, hogy Peking Észak-Koreán keresztül szállít fegyvert Oroszországnak.

Oroszország és Irán szerint Ukrajnában és Izraelben proxi háborút vívnak a Nyugat ellen, miközben az Egyesült Államokat okolják a jelenlegi globális instabilitásért. Az USA-vezette világrendet „multipolaritással” kívánják felváltani.

Putyin és az orosz nacionalisták nosztalgiát táplálnak a szovjet évek iránt. Akkor szerintük az USA egyenrangú szuperhatalomként tisztelte a Szovjetuniót, elismert befolyási szférákkal.

Irán és Oroszország eközben folyamatosan tovább bővíti katonai együttműködését. Az orosz hadsereg egyre nagyobb mennyiségben importál iráni drónokat, tüzérségi lövedékeket és ballisztikus felszíni-felszíni rakétákat, amelyek közül néhánynak a hatótávolsága mintegy 320 kilométer.

Irán viszont érdeklődést mutat az orosz Szu-35-ös vadászgépek importja iránt. Teherán azért érdeklődik különösen a katonai repülőgép iránt, mert orosz nagy hatótávolságú levegő-föld rakétákkal, és radarokkal szerelhető fel.

2022 előtt Oroszország nem támogatta Teherán nukleáris fegyverek kifejlesztését. Moszkva ukrajnai kiterjesztett inváziója óta viszont a Kreml semlegesebb álláspontot képvisel Irán nukleáris programjával szemben. Nyugati félelmek szerint Moszkva aktívan segíthet Iránnak atomfegyverek megszerzésében is, a világrend nyugati dominanciája (szövetségi szinten egyelőre még hazánk is ide sorolható) elleni küzdelmük során.

Forrás: Privátbankár

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Egyrészt megdöbbentő, másrészt meg felveti, hogy ha ezek az őrültek úgy döntenek, akkor a magyar lemmingcsapat libasorban beleugrik a kútba is ? A fészkes fenének kell ide parlament, bizottságok, miegymás. Felesleges pénzkidobás ! Jelen pillanatban ez a mi országunk az orosz, észak-koreai, kínai és iráni sötétség oldalán van elköteleződve. Nem a másik oldalon !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Még nem eléggé loptátok szét az országot?Minden jöttmentnek lassan több joga lesz itt,mint az ide született embereknek,csak mert a nemzethy gecik jól érzik a birkák meghunyászkodását!
Toller Béla
Egyrészt megdöbbentő, másrészt meg felveti, hogy ha ezek az őrültek úgy döntenek, akkor a magyar lemmingcsapat libasorban beleugrik a kútba is ? A fészkes fenének kell ide parlament, bizottságok, miegymás. Felesleges pénzkidobás ! Jelen pillanatban ez a mi országunk az orosz, észak-koreai, kínai és iráni sötétség oldalán van elköteleződve. Nem a másik oldalon !
Pálinkás Pál
remélem előbb - utóbb megfékezik ezt az ámokfutást...első lépésként az unió mondjuk lezárhatná a határokat...csak élelmiszer jöhet be...
KisTehen
indiát kellene még befűzni, és akkor annyi orosz olajunk lehet, mit az usa-nak
csak úgy....
@Maccska: @KisTehen: azt szeretem bennetek fidiótákban, hogy nektek meggyözödésetek,hogy nélkületek és az itteni "munkátok" nélkül megszünne a fidesz! :)
ez már az elmebetegségek egyik lesúlyosabbik tünete, ti diliház szökevények!
csak úgy....
pötyi, téged a nato ból hamarosan le fognak pisálni!
Cherry
Fontos a béke ugye , te sz@rrágó agytalan barom,,, hányingerek vagytok !!!
simmering73
@KisTehen: Ha annyi olajunk lenne mint az USA-nak, akkor a tehenekből gázolajat fejnének te ökör.
Géza
És mi ezzel a probléma? Még azt is meghatározzák nekûnk, kivel ûzletelhetûnk?
RonaGyuri
na és a nagy Izrael barátságotok??? =))
Horizont
Azta rohadt kurva életbe már csakugyan.
Ezek tényleg bármit megtehetnek?
Mindenféle meghatalmazás nélkül? Békét, békét ezt hörgik állandóan, meg jajj nehogy belerángassanak minket a háborúba mert a balliberális oldal ezt akarja.
Rohadék, gerinctelen, hazaáruló férgek.
kereső
Egészen elképesztő Magyarország, az Eu és a NATO elárulása- amit "diplomáciai húzásként" tálalnak .
Egészen elképesztő, hogy a kinai kommunista párttal megkötött "biztonsági megállapodás" után, amelynek eredményeképpen kinai rendőrök járőröznek majd a schengeni övezetbe, druzsba pjotr együttműködési megállapodást köt egy olyan országgal, amely a terrorizmuus legnagyobb támogatója a közel-keleten, és emberi élet kioltására alkalmas fegyvereket szállit szomszédjaink kiirtására az oroszoknak.

Tényleg egészen elképesztő, amit a pártállam megtesz.
Őrnagy
Hiába olvasom a cikket, nem derül ki, hogy Magyarország milyen gazdasági együttműködési megállapodást kötött Iránnal, ami idegbajt vált ki a libkány csürhében!
Nyírfa
@RonaGyuri: 16.01

Ne zavard össze őket! :))
Nyírfa
Gratulálok, pjotr, kapd meg érte a megérdemelt "jutalmadat" !

Jut eszembe: Hogy lesz itt soros elnökség? Ja: sehogy.
Magyarok, volt egyszer egy 1948.
Géza
@Horizont: 16:02.
Magyarorszàg külügyminiszterének kitõl kellene még felhatalmazàs, hogy egy szerzōdést megkōssön a kormàny nevében?
Horizont
@Géza: Senki nem határozta meg.
Tartozunk valahová ahol vannak írott és íratlan szabályok.
De neked minek is mondom??? Kár.
Horizont
@Géza: Biztos igazad van te már csak tudod.
Nem kívánok veled társalogni.
Energiavámpírok kíméljetek.
Géza
@Horizont: Én sem tàrsalgok veled, de a kapitàlis hazugsàgot nem hagyom szó nélkûl. Szuverén àllam Magyarorszàg és semmi nem titltja a kereskedelmet, föleg ha az belûgy.
Horizont
@Géza: Na és sem bírom a kapitális görénységet. Nem írtam, hogy bárki is tiltaná.
A véleményemet írtam le, remélem nem kell ehhez engedélyt kérnem ...még.
Jajj haggggyá má ezzel a szuverén Magyarországgal mert csak röhögni tudok.
Géza
@Horizont: Terelsz, mellébeszélsz! Állítottak, a külügyminiszter felhatalmazás nélkül kötött szerződést! Ez nem vélemény, hanem valótlanság! Magyarország kormánya igen is felhatalmazza a külügyminiszterét ilyen esetekre.
Neked nem tetszik, na az a vélemény!
Befejeztem a társalgást.
Horizont
@Géza: Hülye vagy baszod. Értő olvasás nem megy? Na én is befejeztem.
Géza
@Horizont: Ritka egy paraszt vagy. Befejeztem veled!
Horizont
@Géza: nem vagyok nagyobb nálad hahahahahaha
Billibácsi
Gyerünk gyalog galopp! Hazafelé meg ugorj be Észak-Koreába!
Toller Béla
Orbán a sajtóból szerzett tudomást, de nincs felhatalmazva ara, hogy szijgyártó nevében nyilatkozzon ! Szakasz, sortűz !
Maccska
Iránnal csak az üzletelhet akinek az usa megengedi.
Maccska
A nyugati dominancia jól láthatóan összeomlóban van.
Horizont
@Maccska: A NER és orbán rémuralma jól láthatóan összeomlóban van. Nyugat köszöni jól van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.