A találkozás velük nem kellemes, de gyors és hatékony intézkedésekkel elkerülhető a fertőzés terjedése.

A kisgyermekes szülők igazán örülhetnek neki, hogy ha beköszönt a jó idő, hiszen hidegben a kicsik kénytelenek sapkát húzni. A sapkás időszak nem csak a kényelmes rétegöltözködést jelenti, hanem főleg iskolás gyermekek esetében a fejtetvek megjelenésére is számíthatunk. A sapkák alatt rejtőző tetvek nemcsak kellemetlenek, de komoly problémákat is okozhatnak a családok számára.

Tömegesen támadnak a tetvek

Fotó: wikipedia

Ez a jelenség idén sem kerülte el az intézményeket, és vannak iskolák, ahol a fertőzöttség tömeges méreteket ölt. Sok szülő azonban már rutinosan úgy megy neki a tanévnek, hogy megelőzésképpen időnként átmossa irtószerrel a gyermek fejét.

A tetvek hajszálakon élnek, és a fejbőr vérellátásából táplálkoznak, ami irritációt, viszketést okoz a fertőzött személyeknek, ráadásul a tetvesedés szégyenérzetet és zaklatást is okozhat az iskolában, ami kedvezőtlen hatással lehet a gyerekek önértékelésére, szociális kapcsolataikra is, pedig köztudott, hogy főleg a tiszta hajat és fejbőrt kedvelik. Így érdemes szülőként felvilágosítani csemeténket, hogy ez egy viszonylag gyakori jelenség, és nincs benne semmi szégyellnivaló, sokkal inkább sajnálatos.

Az egyik leghatékonyabb módszer az irtásukra szánt sampon, amely elpusztítja a tetveket és a petéiket is. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a termékek erős vegyi anyagokat tartalmaznak, így mindig kövessük az utasításokat, és kerüljük a túlzott használatot. Ugyan a piacon kapható samponok azt ígérik, hogy egy mosás után teljesen megszüntetik jelenlétüket, ám ez az esetek többségében nem igaz, és meg kell ismételni néhányszor a procedúrát, ami főleg hosszú hajú kislányok esetében egyáltalán nem egyszerű.

Jó megoldás lehet az elektromos tetűfésű is, amely vegyszerek nélkül képes megtisztítani a hajat.

Az otthoni környezet rendszeres ellenőrzése is fontos a tetvek észlelése és megelőzése érdekében. A személyes tárgyak, ágyneműk gyakori cseréje és tisztítása segíthet minimalizálni terjedésüket.

A találkozás velük nem kellemes, de gyors és hatékony intézkedésekkel elkerülhető a fertőzés terjedése. A szülőknek, tanároknak és gyerekeknek egyaránt fontos szerepük van a tetvek megelőzésében és kiirtásában. A csoportonkénti elhallgatás felesleges és veszélyt jelent az egész közösségre, így jobb, ha együttesen lépnek fel irtásuk és megszüntetésük ellen.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Billibácsi
Hát ja! A parlament máris tele van velük!
Clavigo
@Őrnagy: Jól sikerült a legfrissebb profilképed..örmikém..
Pegero
@Őrnagy: A libkány csürhe eleve egy tetű banda!
Toller Béla
Jó, mind libsi, de miért fidesz fan mindegyik ? A gyerekeket támadjál, az iskolát meg az egészségügyet ...
Őrnagy
@Pegero: tegnap 21.16

Ehhez semmi kétség nem fér.
A libkány Sorosbérköcsög tetvek tömeges támadása a magyar közéletben komoly nemzetbiztonsági veszélyhelyzetet teremt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.