Az ügyvéd szerint nem szabad kihagyni a sztoriból Sulyok Dezsőt, aki rajta volt a Gestapo listáján.

A hivatalosan ma köztársasági elnökké vált Sulyok Tamás körül még mindig forrnak az indulatok. Egy tavalyi, a Krónika című erdélyi lapnak adott interjúja, illetve az abban édesapjáról mondottak miatt támadta be az államfőt a napokban Karsai László, Ungváry Krisztián, majd Gyurcsány Ferenc is. Karsai egyenesen náci kollaborációval vádolta meg Sulyok Lászlót – az államfő édesapját – mondván, az akkori ügyvéd 1944-ben egy megyei lapban szélsőjobboldali hangvételű cikket publikált – írta a mandiner.hu.

Sulyok-saga: Schiffer András nekiment a köztársasági elnököt támadó történészeknek

Sulyok Tamás frissen megválasztott köztársasági elnök/Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Sulyok ebben az interjúban – még az Alkotmánybíróság elnökeként – arról beszélt, hogy édesapja a Rákosi-rendszerben halálos ítélete miatt évekig bujkált, családját pedig még a nyolcvanas években is megfigyelték. Karsai történész szerint ez tévedés, ha bujkált, azt a szélsőjobbos kapcsolatai miatt tette.

Schiffer András ezen felháborodott. Az ügyvéd szerint ha már valaki az államfő családját kutatja, rendkívül „ízléses” módon, akkor érdemes Sulyok Dezsővel, Sulyok László nagybátyjával is foglalkoznia.

Úgy véli, fontos tudni, hogy az egykori kisgazda politikus nem szavazta meg a második zsidótörvényt, rajta volt a bejövő Gestapo listáján, internálták és csak Mindszenty József közbenjárására szabadult ki, majd a nyilas rémuralom alatt bujkálnia kellett az antináci, nyilasellenes magatartása miatt. Majd a szovjet megszállók pecsétjével Pápa polgármesterévé tették, 1945-ben, ügyvédként pedig segített visszaszerezni a helyi szociáldemokratáknak a munkásotthonukat.

Sulyok Dezső majdnem Magyarország miniszterelnöke is lett, de a szovjetek 1946. február 2-án megfúrták a kisgazdáknál, ezért lett helyette Nagy Ferenc a kormányfő. 1945 után komoly erők mozdultak meg a szovjet megszállók és a hazai kommunisták részéről, hogy a kisgazda politikust eltakarítsák a magyar belpolitikából.

Schiffer szerint Sulyok valóban kissé valószerűtlenül állította, hogy az édesapja tíz éven keresztül bujkált a rákosista Magyarországon, de az abszolút elképzelhető, hogy 1945-ben el kellett rejtőzködnie a hatóságok elől.

„S ha voltak is apró csúsztatások Sulyok Tamás interjújában, azt nevezik családi legendáriumnak”

– fogalmazott Schiffer.

Forrás: mandiner.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
Schiffer-Schiffer, te csak ásod a gödröt magad alatt, elég eredményesen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
NKF
Ezeknek a nyikhaj történészeknek ajánlom nézzék meg Kun Miklós műsorát!
Duna World szombatonként 8 óra körül!
sokanvagyunk
Basszus! Sulyok dr. 56-os születésű, mesékből értesülhetett csak az ősök dolgairól, amiket joggal el is hitt gyerekként.
magyar1
Mindenkit a saját tettei után értékeljünk. Most a vadkapitalizmusban eddig még csak szar rablók voltak legnagyobb számban. Milliárdosok vagyona miből van szerintetek? Nem a sok munkából hanem a többi ember kizsákmányolásából.
A pedofilokat meg ki kellene irtani hiszen a vadhajtásokat még a növényvilágban is kivágják,életképtelenné teszik.
Dr. Proktor
@sokanvagyunk: Apa egy szent, anya meg egyenesen a szűzanya - mi? Gyerekként lehet ebben hinni, de azért normális embernek csak kinyílik egyszer a szeme...
izéke
@magyar1: a pedofilizmus sincs senkire ráírva,akárcsak a homoszexualitás. hogyan válogatnád ki? ugyanúgy újratermelődik,vagy mindig legyen egy aktuális kivégzőbrigád aki rendszeres időközönként átfésüli az ország lakosságát? nooormális?
magyar1
@izéke: Igen, nincs de amikor nyilvánvalóan kiderülnek akkor miért nem lehet őket irtani? De bizony nagyon kellene a pedofilokra figyelni, ill. időnként átfésülni ahogy írod.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.