A 71 éves szólóvitorlázó Kopár István a nehezebb irányban, kikötés nélkül szeretné megkerülni a földet, és rekordot felállítani a 40 lábas hajók kategóriájában. A 2018-as Golden Globe Race-t az Egyesült Államok zászlaja alatt teljesítette, de most bízik benne, hogy magyar színekben indulhat a nem mindennapi kalandra.

Kopár a vitorlazasmagazin.hu-nak elmondta, jelenleg még a szponzorkeresés fázisában van, ám kész céljai és ötletei vannak a földkerülés kapcsán.

Kopár nem megy nyugdíjba! Ismét nekivágna egy földkerülésnek!

Fotó: Youtube

Tervei szerint a 2026-os Golden Globe Race mezőnyével indulna, de amíg ők a Jóreménység-fok felé, addig Kopár a Horn-fok felé fordulna, szemben az időjárási rendszerekkel. Magyar szponzorokat keres, hogy magyar zászló alatt mutathassa be a nemzet imázsát és a vitorlázás szépségét.

„Nagy előnye ennek a menetnek, hogy a Golden Globe Race-en volt helyzettel ellentétben ezúttal nem lenne kommunikációs kötöttségem, és napi szinten tudósíthatnék a történésekről. Operatőr persze nem lehetne velem, de a korábban a tesztúton remek felvételek készülhetnek, illetve a mai technikákkal saját magam is küldhetnék élvezetes anyagot a földkerülés közben.”

– mondja Kopár.

A vitorlázó már két hajót is talált, amelyek alkalmasak lehetnek az útra. Már csak a megfelelő szponzort kell megtalálnia.

„Körülbelül 500 ezer dollár az a minimum, amivel neki lehet vágni. Ez nagyságrendben 180 millió forint.” – tette hozzá.

A vitorlázó szeretné, ha magyar támogatókkal finanszírozva tudna elindulni az útra, amely lehet akár egy egész nemzetet, nemzetgazdaságot hirdető, hungarikumként tálalható út is

„Gyermeki naivitással bízom abban, hogy ezt a rekordkísérletet magyar színekben hajthatom végre”

– vallja be Kopár István, aki az előző földkerülése során amerikai színekben indult.

Kopár István azonban nem csak a Földet szeretné megkerülni, de rekordidőt is felállítana a 40 lábas hajók kategóriájában. Bill Hatfield 8 hónapos eredményét szeretné megdönteni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.