Bár napközben szokatlanul meleg tud lenni, a reggeli és késő délutáni hőmérséklet még igen alacsony, ami nem kedvez a nyári gumiknak. A szakértő szerint még nem jött el az ideje a gumicserének.

Fontos a reggeli aszfalt, illetve levegő hőmérséklete: amíg ezek 5 fok közelében vannak, nem célszerű felszerelni a nyári abroncsokat.

A napi átlaghőmérséklet ugyan magasnak tűnik, ám a reggeli és esti órákban – amikor a legtöbben használják autóikat – még nincs elég meleg, ami nem kedvez a nyári gumiknak – mondta el a Pénzcentrum kérdésére Magály Péter, a MARSO Gumiabroncs és gyorsszerviz hálózat személyabroncs üzletágvezetője. Azt is hozzátette, hogy ezen átmeneti időszakában a téli abroncsok nem károsodnak jobban, mint ami normál felhasználásából eredendően származik.

Élni akarsz? Akkor hagyd még az autódon a téli gumit!

Illusztráció: freepik.com

Ezt igazolta Morenth Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöke is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ne tévessze meg az autósokat az enyhe időjárás. Fontos a reggeli aszfalt, illetve levegő hőmérséklete: amíg ezek 5 fok közelében vannak, nem célszerű felszerelni a nyári abroncsokat.

A sokéves tapasztalat alapján március második felében, április elején már kockázat nélkül fel lehet tetetni a nyári szettet.

Túl sokáig azonban nem érdemes húzni: A téli körülményekre optimalizált gumiabroncsok számára a nyári hőmérsékleti viszonyok már túl magasak. A puhább gumikeverék tovább lágyul, ami növeli a fékutat, rontja a menet – és különösen a kanyarstabilitást, tehát fokozza a balesetveszélyt. A téli abroncsok nyári használata a gumiabroncsok jövő téli tulajdonságait is negatívan befolyásolja, és nem lesznek már képesek az eredetileg tervezett hatásfokuk elérésére, így se télen, se nyáron nem jelentenek optimális megoldást – hangsúlyozta az elnök.

Azt is hozzátette, hogy a nem az évszaknak megfelelő abroncsok használatával nem csak épségünket veszélyeztetjük, de a pénztárcánknak sem kedvezünk, hiszen abroncsaink élettartamát is lerövidítjük, ezzel nagyobb kiadást generálva, mint, amit egy-egy téli és nyári gumigarnitúra beszerzése jelentene.

Forrás: penzcentrum.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
kamu PR cikk...a mi generációnk valahogy megvolt enélkül, pedig annak idején volt még tél-...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.