Hivatalosan is beiktatták Sulyok Tamás köztársasági elnököt a budavári Szent György téren. Az ünnepségen jelen voltak a közjogi méltóságok, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és felesége is. A Nemzetet szolgálni a legnagyobb megtiszteltetés – jelentette ki székfoglalójában a szabad Magyarország hetedik köztársasági elnöke.

Sulyok Tamás és felesége, Nagy Zsuzsanna lovas felvezetéssel érkezett a térre, a vendégek – köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel – felállva fogadták az új államfőt. A köztársasági elnököt a díszegység katonai tiszteletadással várta. Később a történelmi zászlókat díszmenetben vitték a térre.

Sulyok Tamás elárulta, mit tart követendőnek Novák Katalintól

Sulyok Tamás beszédet mond köztársasági elnöki beiktatása alkalmából a budapesti Szent György téren. Fotó: MTI

Sulyok Tamás a kommunista diktatúrát lebontó szabad Magyarország hetedik köztársasági elnökeként köszöntötte a résztvevőket, megköszönve a bizalmat és a jókívánságokat.

A köztársasági elnök kiemelte: Nem az volt az újévi fogadalma, hogy Magyarország államfője legyen a tavasz beköszöntével. Nem tervezett ezzel a szolgálattal, nem készült a feladatra, de az évek során megtanulta becsülni a véletlen és kéretlen történések sorsformáló erejét.

„Ha a sors váratlan helyzetek elé állít és szolgálatra hív, az elől nem szabad kitérni. A hazát, a nemzetet szolgálni a legnagyobb megtiszteltetésnek tartom”

- jelentette ki.

Az új köztársasági elnök hangsúlyozta, eddig is mindig kiállt az Alaptörvény érvényesülése érdekében, elnökként is mindenkor a magyar emberek méltóságának védelmezője kíván lenni. Sulyok Tamás támasza, iránytűje a jog, ehhez mérten és híven kíván dolgozni.

„Jogász vagyok és jogász maradok, elnökségem alatt mindvégig elsősorban a közjog talaján fogok állni.”

– mondta.

Feladatának tekinti az állam, mint jogállam az Alaptörvény alapján meghatározott jogkörben való képviseletét.

"A jogállam fogalmát csak úgy használom, hogy az állam működésének egésze a jognak van alávetve. Megválasztásomkor hangsúlyoztam, hogy számomra minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető. Feladatom és szolgálatom mostantól más, mint amit eddig végeztem, de az alapértékek ugyanazok, amelyekhez eddig is hűen tartottam magam. Az Alaptörvény munkám sarokpontja, kerete és mércéje."

Az Alaptörvény szerint a köztársasági elnök fejezi ki a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

Ezt az egységet nem engedi megbontani, ebben a keretben értelmezi szolgálatát, amelynek határait következetesen fogja őrizni és nem engedi átlépni – ígérte.

Elnökként mindig a magyar emberek méltóságának a védelmezője akarok lenni – jelentette ki, miközben méltatta elődeit, akik kikövezték azt az utat, amin haladhat.

Magyarságom, keresztény hitem, kulturális hovatartozásom, amely úgy nemzeti, mit európai, és úgy európai, mint nemzeti, forrásai értékeimnek. Ebből táplálkozik életem és munkám, és csak ebből a nézőpontból tudom és akarom is szemlélni a világot

– jelentette ki az államfő.

Az elmúlt évek egyik legfontosabb eredményének tartja, hogy Magyarország köztársasági elnöke nem csak lelki, hanem közjogi értelemben is felelős határon inneni és túli honfitársaiért, aminek határozottan eleget kíván tenni – tette hozzá.

Sorsközösségünkből adódik, ezért kiemelten fontos számunkra a szomszédainkkal, regionális partnereinkkel való jó kapcsolat, valamint együttműködés a visegrádi országokkal. Együttműködésre törekszünk a világ minden nemzetével

– mutatott rá Sulyok Tamás, hangsúlyozva a rászorulók, az önhibájukon kívül bajba jutottak támogatását, akik mindig számíthatnak rá.

Hazánk megkérdőjelezhetetlenül a Nyugat része

Európaiságunk Szent István döntése volt, amit nemzedékek sora erősít meg, mind a mai napig. Mi magyarként forrtunk össze Európa sorsával, és mindaddig tudjuk erősíteni a kontinenst, míg ezt magyarként tehetjük. Európa jövője nem csak rajtunk múlik, hanem minden országon. Kiemelten fontos, hogy a bizonytalanságban, mi, magyarok, álljunk biztos lábon

– szögezte le Sulyok Tamás.

Az államnak szolgálnia kell a polgárokat. Ha egy állam büszke az erényeire, akkora a hibáit is vállalnia kell. Bizalom nélkül nincs állam, gazdaság és jogrendszer sem. Arra fogok törekedni, hogy a kölcsönös érdeklődést, megértést és a tisztelet biztosítsam  – húzta alá a köztársasági elnök." 

Családjaink békéje és országunk stabilitása rajtunk áll. Köztársasági elnökként minden cselekedeteimmel azért fogok dolgozni, hogy mi, magyarok, örökségünkhöz hűen, büszkék lehessünk majd történelmünk előttünk álló, 21. századi fejezeteire is. Eskümhöz és meggyőződésemhez hűen, az alaptörvény által számomra biztosított keretben, minden tudásommal és erőmmel szolgálni fogom hazámat és nemzetemet

– zárta gondolatait Magyarország köztársasági elnöke.

Sulyok Tamás a február 10-én lemondott Novák Katalin helyébe lép.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
Szutyok Tamâsnugodtan lemondhat már, a havi 5 milla megvan...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
Szerintem az ülve pisilést, vén majom!
balos
@Pusztai: Hát előbb utóbb útól éri valamelyik hazugsága ezt is,csak jobban meg kell vakarni a "krokodilus bőrét"!
jáger laszló
A Sulyok Novákot fogja plagizálni minden téren!
A golyóstoll már élesítve...
Ezt ő maga árulta L!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yoda69
snittpali a csaló
novakata a pedofil simogató
szutyoktomi a hazudozó
orban bukott köztársasági elnökei.
RonaGyuri
mit kell ezen árulkodni? Orbán alfelének gátlástalan lefetyelése! =))
Pálinkás Pál
@Feller_Peti: mi majd akkor röhögünk ha talpatok alatt fütyül a szél...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.