Bár a kormányzat tavaly év vége óta többször is ígérte, hogy rendezik az adósságot, ez eddig nem történt meg.

A három nagy egészségügyi beszállító szervezet sajtóbeszélgetésén arra hívták fel a figyelmet, hogy mostanra már kb. 105 milliárd forintnyi a kórházak tartozása, és a kormányzat is hivatalosan elismeri, hogy a betegellátást is veszélyeztetik a kifizetetlen számlákírta a Népszava.

Teljes csőd előtt az egészségügy – Már 105 milliárddal tartoznak a kórházak a beszállítóknak

A kórházi az osztályok ötödét eszközhiány miatt függesztik fel    Fotó: Freepik

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ határozatai szerint kórházi osztályok felfüggesztése az esetek 15-20 százalékban az orvosi eszközök hiánya miatt történt. A négy orvosképzéssel is foglalkozó egyetem közül háromnak ismerik a február végi adósság adatait. Aszerint, míg

január végén ezen egyetemeknek 13,7 milliárd forint volt az adóssága, ez egyetlen hónap alatt február végére már 40 százalékkal nőtt, azaz 18,7 milliárd forint lett.

Takács Péter államtitkár legutóbb február végén ígérte meg, hogy az év elején rendezik az egészségügyi ellátórendszer tartozásait. Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (Mediklaszter) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) megint azt kérte, hogy a kormányzat mielőbb és teljesen fizesse ki a már lejárt számláikat.

A kormányzati beavatkozás sürgető – jelezte Rásky László, OSZ titkára. Emlékeztettet arra, hogy ugyan

a tavalyi év végén a magyar kormány 90 milliárd forintot adott az egészségügyi intézmények lejárt tartozásállományának a kifizetésére csakhogy a lejárt számlák összege november végén már 130 milliárd volt.

Így a tavalyi év végén 64 milliárd forinttal „fordultak” az idei évre. Ez januárban felment 83 milliárdra és már február második felében újra átlépte az adóság a 100 milliárd forintot.

Azaz az eddigi talán legnagyobb összegű konszolidáció ellenére a tavaly év végi adósságrendezés félmegoldás volt és ma rosszabb a helyzet, mint mielőtt tavaly év végén részlegesen rendezte a kormányzat a számlát. Több tagvállalat is arról számolt be, hogy február végére a kifizetetlen számlák összege újból elérte az adósságrendezés előtti összegeket.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
ebböl is világosan látszik,hogy 0rbánék szarnak a magyarok egészségügyi állapotára!
gondolom az ö tiszteletdíjuk és a focistáik adómentes jövedelme havi rendszerességgel
van utalva!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
%-át@namihami: Dehogynem, február végén a költségvetés vetés hiánya elérte az éves terv 77 %-át. Mi ez, ha nem siker- persze tudom ennek a nyugdijasok az oka. Igaz, hogy a nyugdijakra +13. havira kifizetett összeg neméri el ennek a hiánynak a 9%-át sem, de milyen jól hangzik ráfogni a 2,4 millió emberre ezt. Van miért köpködni a nyugdijasokat a fiatalabb korosztálynak.
SÍva
Nem baj! De a külföldi focicsapatokat és templomokat lehet milliárdokkal támogatni! Meg kórházat építeni Vietnámban, meg stadionokat felhúzni itthon és külföldön, meg lehetne sorolni még, hogy a magyar emberek pénze hová vándorol, hogy egy vargabetűvel ML, OV, RA, SzP és még kitudja hány ingyenélő zsebében kössön ki!
SÍva
@Pusztai: Te csak azt hiszed! Én pu. 36000 ezret! Vonják a fizetésemből ha akarom ha nem!
Yoda69
Ezt ugy hivjak szaknyelven, hogy technikai allamcsod, es nem a korhazak hibaja, hanem az O1G kurmanye
Cherry
Dögöljön a nép kit érdekel ??de a ziros undoritó potroha hagy nőjön, retkes moslék
SÍva
@csak úgy...: @Cherry: @Yoda69: @kereső: @jáger laszló: Olvastam, hogy a 2018-tól Az FK Csíkszereda összesen 10milliárd 134 millió forint támogatást kapott. Ebben az országban már minden rendben van ezek szerint?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok