A kormányzati intézkedések és a SPAR közötti konfliktus tovább folytatódik, új résztvevő szállt be a csatába.

Már a Nézőpont is beszállt a Spar elleni csatába

Fotó: wikipedia

A Nézőpont Intézet szerint a SPAR veszteséges működése nem a különadók, hanem hibás üzleti döntések eredménye. A SPAR vállalat nemrég Svájcba helyezte át vagyonának jelentős részét, amikor felmerült, hogy a miniszterelnök egyik rokona érdekeltséget szeretne szerezni a cégben.

A HVG információi szerint a Nézőpont Intézet három kiskereskedelmi lánc – SPAR, Lidl, Tesco – gazdasági helyzetét elemezte, miután a SPAR panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz a kormány által bevezetett kiskereskedelmi különadó ellen. Az intézet célja az volt, hogy objektív vizsgálattal megállapítsa, a SPAR nehézségei valóban csak a különadó miatt alakultak-e ki.

Az áruházlánc vezetője korábban az osztrák médiának nyilatkozva azt állította, hogy Orbán családja részesedést akart kapni a cégből, és ettől tették függővé a vállalatra helyezett nyomás enyhítését.

A Nézőpont által közzétett adatok szerint a SPAR árbevétele 2018-ban 523,4 milliárd forint volt, míg 2022-re ez az összeg 766,2 milliárd forintra nőtt, ami öt év alatt 46 százalékos növekedést jelent. Ezzel szemben a Lidl árbevétele több mint kétszeresére, 118 százalékkal nőtt, míg a Tesco 16 százalékos növekedést ért el.

Ezek alapján a Nézőpont arra a következtetésre jutott, hogy bár a SPAR és a Tesco is lemaradt a Lidl mögött az árbevétel növekedési ütemében, a piaci versenyben való alulmaradást csak a SPAR vezette vissza a kormány gazdaságpolitikájára.

Az elemzés szerint a SPAR a versenytársaihoz képest drágábban működteti hálózatát, ami a bevételarányos nyereség csökkenésében is megmutatkozik. Azonban a Nézőpont elemzése nem tartalmazza azoknak a kiskereskedelmi láncoknak az adatait, amelyek számára hasonlóan a SPAR-hoz az energiaárak emelkedése és a különadók jelentettek nehézséget.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
@Horizont: oda járnak vásárolni, nem a cba-ba!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pusztai
közröhej.
csak 1--: , magyar államháztartás hányszor volt VESZTESÉGES, AZAZ negatívban
ja 14*
nu kispöcsök erre varrjatok gombot !!!
Pusztai
@Horizont: oda járnak vásárolni, nem a cba-ba!
RonaGyuri
Mráz az egyik legocsmányabb NER-tróger! =))
Sakk Matt
@Pusztai: Na jóó..de az Nerniában és türk nyelvjárásban "negatív nyereség"!

Harjá Fidzse!
Aki Én
Nem baj, hogy nem a haszna a téma, hanem a ge-ci ajánlata?
Tehát igaz...
Most központi támadás indul bosszúból.
rücsü41
Nem azt kellene vizsgálni egy intézetnek hogy mi az igaz abból amit a Spar vezetője állított, hogy Orbán részesedést kért egyik rokonának?Miért vizsgálja gy teljesen külsős intézmény a Spar gazdálkodását, amikor az üzletláncnak is vannak szakemberei akik vizsgálják az cég működését?Kérte erre valaki a magyarokat?Lézer Jani meg úgy gondolja, hogy ha nem megy kéréssel és külön adó sújtásával az üzletbe történő belépése a rokonak, akkor majd fenyegetéssel menni fog? Nem vette észre ez a Jani hogy az osztrákok nem magyarok , és nem ijednek meg?Jani , hát nem volt szemed , hogy összetévesztetted a magyar vállalkozóval az osztrákot?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.