A magyarországi üzlet feladása viszont szóba sem jöhet, mert az itteni jövedelmi helyzetük „nagyon kényelmes”.

Átalakította működését és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét az osztrák tulajdonú Spar üzletlánc, amely azt állítja: így védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszerkereskedelmi céget.

„A kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú Spar kereskedelmi csoport, amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét” – közölte Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója egy ausztriai élelmiszeripari szaklapban, melyet az economx.hu szemlézett.

Döbbenetes! Svájcig menekül az osztrák Spar-csoport Orbán Viktor oligarchái elől

Az osztrák tulajdonú üzletlánc megvédi tulajdonát a magyar oligarchák ellen   Fotó: Spar Magyarország

A Lebensmittel Zeitung pénteki cikkében a Spar vezetője úgy fogalmaz: arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, a csoport úgy reagált, hogy egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezték a Spar magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”.

„A Spar Austria meg akarja védeni vagyonát Orbán Viktor karmaitól, aki már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Alapvetően a magyar kormány részesedésen keresztül akarja átvenni a cégünk tulajdonjogát”

– fogalmazott nyilatkozatában Hans Reisch.

A kisajátítás megakadályozása érdekében két részre osztották a magyar üzletágat: a cégcsoport megvonta Magyarországról a telek- és épületjogokat, illetve a nagykereskedelmi és logisztikai jogokat, amelyek kezelését Svájcba telepítette át. Ott a Spar az Aspiag Management AG leánycéget működteti, amely több európai piacon működik közre a lánc üzemeltetésében.

„Eszközeinket és ingatlanjainkat leányvállalatunknak, az Aspiagnak adtuk. Mert tudjuk, hogy Orbán nem akar bejutni Svájcba, és meg akartuk nehezíteni a hozzáférését a magyar üzletekhez” – közölte Reisch.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. által működtetett szupermarket üzletág viszont immár az anyaországhoz, Ausztriához kapcsolódik. A részleg részesül a csoportos adózásból, és Hans Reisch szerint évente 10 millió eurót takarít meg. Hangsúlyozta: a magyarországi üzlet feladása viszont szóba sem jöhet, mert az itteni jövedelmi helyzetük „nagyon kényelmes”.

A Kuriernak elmondta, hogy a Spar eddig összesen 2 milliárd eurót fektetett be Magyarországon. Körülbelül 180 millió eurós vagyonuk van itt, így nem olyan egyszerű kivonulni, és esetleg lemondani dolgokról.

„Olyan erősek vagyunk a magyar piacon, hogy az durván hanyagság lenne. Inkább verekedünk” – fogalmazott a cégcsoport vezetője.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Azért ez nem semmi hír, ha jól belegondolunk. Vagyis inkább bele sem gondoljunk!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@Horizont: libsi agymosás, mama ... nem fogják itt hagyni a tejjel-mézzel folyó kánaánt ... a libsi agymosással szemben van pénzük a magyaroknak ... jó megélnek nálunk a külföldi láncok
csak úgy....
@KisTehen: tejjel-mézzel folyó kánaán! :) fogadok,hogy a te látomásaid ellen nincs gyógyszer!
KisTehen
@csak úgy...: milyen jó is nálatok

"A Rewe csoport üzleteiben nincs például Kellogg’s gabonapehely, Jacobs kávé, Mars édességek vagy éppen Whiskas macskaeledelek. Az Edekánál a Mars mellett nincs Coca Cola, Fanta és Sprite, az Aldiból a Pepsi termékei tűntek el, míg a Kauflandban a Ritter Sportot keresik hiába a vásárlók – írja a német sajtó."

HAHAHA

g7.hu/vallalat/20230102/ures-polcokhoz-vezetett-az-arhaboru-a-gyartok-es-egyes-nemet-boltlancok-kozott/
KisTehen
@csak úgy...: "A Carrefour négy európai országban leállította a PepsiCo termékek értékesítését a vállalat "elfogadhatatlan áremelkedései" miatt ... Az intézkedés több mint 9000 üzletet érint Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Spanyolországban. A döntés a Pepsi italokon túl kiterjed más árucikkekre is, mint például a Doritos és Lays chipsek, valamint a Quaker gabonapelyhek.

Az eset nem egyedi, 2022 nyarán a Tesco üzleteiből a Heinz-termékek fogytak ki, miután a gyár és a kiskerlánc összevesztek az árképzésen. "
KisTehen
@csak úgy...: mondtam már ... ha coca colát akarsz inni, akkor gyere haza

HAHAHA
teuton
@KisTehen: Nagy Marha, te tenyleg olyan barom vagy, hogy el sem olvasod, amire hivatkozol??? A nemet allam nem avatkozik bele a beszallitok es kereskedök arharcaba, a kereskedök megprobaljak a beszerzesi araikat csökkenteni, a termelök emelni, ezert nehany hetre kilistaznak bizonyos termekeket! Mikor jartal utoljara egy nemet Edekaban? Ezen a heten reklamaron adjak a felkilos Jcobs Krönungot, az atlagoraberböl több, mint 2 kilot lehet venni! MOon mennyit? A cikk egyebkent több, mint 1 eves, azota minden visszaalt! Miert? Mert a kereskedl nem engedheti meg maganak, hogy a masiknal vegyek meg a termeket ami nala nincs, igy nincs haszna!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.