Háborús bűnösök is megkapták azt a kitüntetést, amit Orbán Viktor vett át pénteken. A díjat Putyin is megkapta már Milorad Dodik szeparatista politikustól.

Szarajevói megbeszélései után Orbán Viktor magyar kormányfő régi barátjánál, a boszniai Szerb Köztársaság elnökénél tett látogatást.

A boszniai szerbek továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására, a két nép egymásra van utalva

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a boszniai Banja Lukában pénteken, miután átvette a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje láncon kitüntetést Milorad Dodiktól, a többségében szerbek lakta boszniai entitás elnökétől.

Orbán Viktor szeparatista barátjától olyan díjat vehetett át, amit Milosevic és Putyin is megkapott már

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) átveszi a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje láncon kitüntetést Milorad Dodiktól, a boszniai Szerb Köztársaság elnökétől Banja Lukában 2024. április 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Milyen díjat kapott meg Orbán?

A Szerb Köztársaság legnagyobb állami kitüntetését egy éve Vlagyimir Putyin orosz elnök is megkapott. A díjat januárban ítélték oda a magyar miniszterelnöknek.

Dodik, aki rendszeresen azzal fenyegetőzik, hogy a szerb függetlenség érdekében kész elmenni akár Bosznia-Hercegovina kettészakításáig is, akkor arról beszélt, hogy az elismeréssel a hálájukat akarják kifejezni a magyar kormányfőnek, aki "hajlandó arra, hogy valós politikai tényezőként kezeljen minket." Tavaly Vlagyimir Putyin orosz elnök kapta az elismerést, akire "szintén barátként tekintenek" – mondta Dodik.

A boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetését szerb háborús bűnösök is megkapták már. A Wikipedia tanúsága szerint két típusa van az elismerésnek. Putyinhoz hasonlóan Orbán Viktor is az érdemrendet kapja, amit anno Slobodan Milosevic, a háborút kirobbantó nacionalista szerb elnök is. Milosevic, akit a Hágai Nemzetközi Törvényszéken népirtással és emberiség ellen elkövetett bűntettekkel vádoltak, 2006-ban, a cellájában meghalt.

A kitüntetés másik fajtáját, a szalagrendet olyan boszniai szerb háborús bűnösök kapták a múltban, mint Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök, akit a Hágai Törvényszék népirtás vádjával életfogytiglani börtönre ítélt, vagy Ratko Mladic tábornok, a srebrenicai tömeggyilkosság fő felelőse, akit a törvényszék ugyancsak életfogytiglanra ítélt népirtásért, valamint emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért – írja a díj kapcsán az Euronews.

Orbán: Európának szüksége a van szerbekre

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken arról beszélt, az Európai Unióban hiányzik az a felismerés, hogy Európának szüksége a van szerbekre, a szerbek nélkül nincs európai biztonság, nincs stabilitás, nincs egészséges Európai Unió.

Hangoztatta: megtiszteltetés a kitüntetés, amely a barátság, a bizalom és jövőbe vetett kölcsönös optimizmus kifejezése is.

Orbán Viktor elmondta: a szerbekkel szembeni nemzetközi politikát méltánytalannak és igazságtalannak tartja, ezért mindig is kiállt a szerbek mellett a nemzetközi politikában.

Mint mondta,

az Európai Unióval "sok baj van", "én is naponta harcolok ott", de ma nincs jobb nemzetközi keret, ahol a nemzetek meg tudnak erősödni, mint az EU.

Hozzátette: mindent meg fog tenni, hogy minél közelebb kerüljenek a ma elérhető legjobb nemzetközi kerethez.

A miniszterelnök fontosnak mondta, hogy júliustól Magyarország tölti be az EU soros elnökségét. Ennek jegyében külön csapat foglalkozik Boszniával – húzta alá.

Mint mondta, már régen meg kellett volna születnie a döntésnek arról, hogy Bosznia-Hercegovina és Szerbia az EU tagja legyen, "évtizedeket vesztegettünk el".

Hangsúlyozta, hogy "egy keleti bővítés lázálma" sorolta hátrább a nyugat-balkáni bőv ítést. Kiemelte: a magyar álláspont az, hogy először ezt a bővítést be kell fejezni, és után lehet a nehezebb és bonyolultabb keleti iránnyal foglalkozni.

Kifogásolta Orbán Viktor azt is, hogy a boszniai ügyekbe külföldről próbálnak beavatkozni. Kijelentette, ezzel a folyamat elveszítheti a dinamizmust, politikai válság alakul ki, és mindez "leértékeli Európa munkáját". Ha kívülről avatkoznak be, az mindenkinek rossz, Európának is, a szerbeknek is, Boszniának is – fogalmazott.

A kormányfő hangoztatta, hogy Magyarország nagy jövő előtt álló területet lát a Nyugat-Balkánban, így a boszniai szerb entitásban is, ahol fontos befektetésekre nyílik lehetőség.

Méltatta a miniszterelnök a kétoldalú gazdasági együttműködést is. Kiemelte a már futó mezőgazdasági támogatási programot, valamint a kétoldalú pénzügyi együttműködést. Emlékeztetett arra, hogy pénteken üzleti fórumot is tartanak a két fél között Banja Lukában.

Megerősítette Orbán Viktor, hogy a magyar autópályarendszer érintett szakaszát "pillanatok alatt" átadják a horvát határig.

Méltatásában Milorad Dodik kiemelte: a boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából adományozott kitüntetést az a hozzájárulás indokolta, amelyet Orbán Viktor tett a kétoldalú kapcsolatok terén. Kiemelte a két fél barátságát, köszönetet mondott a folyamatos támogatásért, és hangoztatta: biztos benne, hogy közösen még jobb eredményeket tudnak elérni.

Mint mondta, szeretnék az emberek szintjén is erősíteni az együttműködést, azt további területekre terjesztik ki, mint az egyetemi szint, a sport és a turizmus területe.

A boszniai szerb elnök kiemelte: a magyar állam példakép arra, hogyan kell viszonyulni a családhoz, hogyan kell megtartani a hagyományos társadalmat.

Hangoztatta, hogy Európának erős vezetőkre van szüksége, és Orbán Viktor ilyen. Köszönetet mondott azért is, hogy a magyar kormányfő igazságosabb világért lép fel.

Orbán Viktor csütörtökön Szarajevóban tárgyalt Borjana Kristo boszniai miniszterelnökkel, és találkozott a bosznia-hercegovinai államszövetség vezetőivel – a bosnyák Denis Beciroviccsal, a szerb Zeljka Cvijanoviccsal és a horvát Zeljko Komsiccsal – is. Megbeszéléseik fő témái a magyar-boszniai kétoldalú kapcsolatok és aktuális európai ügyek voltak. Kristo köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak, hogy Magyarország határozottan és fenntartások nélkül támogatja Szarajevó európai uniós integrációját, és kérte, hogy folytassák a jó gazdasági együttműködést a két ország között.

Forrás: MTI, euronews.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Jol illik a sorba orban: haborus bunosok, putyin, hitler.
Es erre buszke ez az idiota barom.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
Majd azzal fog a nyakában járkálni.
Nyírfa
De sok ország ácsingózik a Nyugat pénzére, Orbánnal az élükön.
Szeretném tudni, a magyarok által termelt anyagi eszközökből mennyi folyik el ezen országok támogatására, azaz a belügyeikbe való beavatkozásra.
Eljátszom a gondolattal, hogy minden gazember egyszerre jelenik meg a tárgyalóteremben, mint vádlott. Hosszú a sor.
namihami
Összenőtt---itt is, most is!
A náci jellegű ideológia varázsa! Megspékelve a Nagy Orosz Medve elképzeléssel!
KisTehen
zelenszkij meg olyan elismerést kapott, amit korábban hitler is
jáger laszló
Mindenki viselje a maga keresztjét!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yoda69
Jol illik a sorba orban: haborus bunosok, putyin, hitler.
Es erre buszke ez az idiota barom.
Nyírfa
Lehet, hogy nem így tervezte, de egy mocskos fasiszta lett belőle, és csak egy hajszál választja el a náci megjelöléstől. Viktornak ebben a láncban kéne mászkálnia az EP-ben, büszkén felvetett fejjel, lám, ilyen tisztelet övezi ott, ahol a tiszteletnek egyébként nincs emberi jelentése, lévén tartalmatlan, üres lózung. De őt ez nem érdekli, csak a látszat.
Sajnáljam? Utáljam? Várjam, hogy végre eltakarítsa valaki az útból? Számítsak a visszahatás törvényére?
Mihez kezdjek vele? Azt hiszem, vele semmihez nem kell kezdeni. Ő már érdemben nincs pozícióban, tehát a mostra kell összpontosítani, arra, hogy ebben a pillanatban mi mit teszünk, azt hogyan, és mi célból, hogy egy irányba haladunk-e, s elérjük-e a kritikus többséget.
A hibáinkat nem elhallgatni kell, hanem kijavítani. A cél is, az eszköz is legyen nemes, ám határozott, és akkor leszünk annyian, hogy változtatni tudjunk.
Clavigo
Na,,,legalább megvan az új fux,,a következő felcsuti bucsura...
csak úgy....
0rbán és pötyi ugyan úgy gyüjtik a plecsniket, mint anno a szovjet és most az észak kóreai katonatisztek! :)
viccesvigságok
van egy magyar mentalitás ez az acsarkodás ha tán valakinek sikerül már is itt az acsarkodás Akár a fülemüle per akár a szomszéd tehene .ez mig világ világ sajnos velünk marad. Van ám róla itt vermahtos szerelésben videó 30 bakájával.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.